ΑΛΛΑΖΕΙ ΞΑΝΑ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

ΑΛΛΑΖΕΙ ΞΑΝΑ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Αρθρο της Λίλιαν Δαφερμάκη

Ξανά “στο τραπέζι” η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας



Η νέα πρόταση ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας προβλέπει ,μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός κυκλικού κόμβου, μπροστά από την Περιφέρεια στην είσοδο της λεωφόρου Δικαιοσύνης. Είναι άγνωστο εάν η πρόταση αυτή συνάδει με τη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τους μελετητές του έργου. Επίσης προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου συντριβανιού, πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, και τη δημιουργία ενός περιορισμένου αριθμού θέσεων στάθμευσης, ακριβώς μπροστά από το κτήριο «Ηλέκτρα»



Με συνοπτικές και αθόρυβες διαδικασίες, η Λότζια φαίνεται ότι ανακινεί το πολυσυζητημένο θέμα ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας, το οποίο μάλιστα αποστέλλει προς έγκριση κατευθείαν στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, παρακάμπτωντας τα αντίστοιχα τοπικά όργανα, αλλά και ένα ευρύτερο διάλογο με τα θεσμικά τοπικά όργανα, για τη μορφή που θα πρέπει να έχει το κομβικό αυτό σημείο της πόλης.



Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι το όλο θέμα δεν εξετάστηκε καν στην Επιτροπή της Παλιάς Πόλης, που είναι το κατεξοχήν αρμόδιο διοικητικό όργανο του δήμου για όλες τις παρεμβάσεις στον ιστορικό ιστό, γεγονός που αποτυπώνει προβληματική ενδοεπικοινωνία μεταξύ των εμπλεκομένων δημοτικών υπηρεσιών...




Όπως είναι γνωστό, η αποκατάσταση της πλατείας Ελευθερίας αποτέλεσε «προεκλογική σημαία» της παράταξης του δημάρχου Γ.Κουράκη, από την πρώτη δημοτική θητεία του. Ωστόσο παρά τις πολιτικές δεσμεύσεις, το σκηνικό στην κεντρική πλατεία της πόλης όχι μόνο δεν άλλαξε, αλλά δεν έγιναν ούτε τα στοιχειώδη έργα συντήρησης της, με αποτέλεσμα σήμερα ο χώρος να είναι απαξιωμένος και να εμφανίζει δεκάδες λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα...




Σήμερα η δημοτική Αρχή εμφανίζεται αποφασισμένη να ανακινήσει το ζήτημα καθώς έχει ήδη αποστείλει στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο -με σκοπό να αποσπάσει τη θετική γνωμοδότηση τους- μια μελέτη ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Π», πρόκειται για μια προμελέτη, η οποία έχει διαμορφωθεί κατά το παρελθόν από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, που μετά από κάποιες σημειακές τροποποιήσεις στάλθηκε προς έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. 

Τι προβλέπει η νέα πρόταση

Η μελέτη που ζητά την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού εμφανίζεται ως συνέχεια αν όχι ολοκλήρωση της βραβευθείσας μελέτης. Ωστόσο, αυτό πρακτικά δεν επιβεβαιώνεται, καθώς οι αλλαγές που δρομολογεί αλλάζουν σαρωτικά το λειτουργικό και αισθητικό σκηνικό στην πλατεία και δημιουργούν ένα νέο μοντέλο, που είναι ζητούμενο αν τελικά θα φέρει καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα...

Η νέα πρόταση ανάπλασης της πλατείας Ελευθερίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός κυκλικού κόμβου, μπροστά από την Περιφέρεια στην είσοδο της λεωφόρου Δικαιοσύνης. Είναι άγνωστο εάν η πρόταση αυτή συνάδει με την μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί από τους μελετητές του έργου. 




Επίσης προβλέπει τη δημιουργία ενός μεγάλου συντριβανιού, πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, και τη δημιουργία ενός περιορισμένου αριθμού θέσεων στάθμευσης, ακριβώς μπροστά από το κτήριο «Ηλέκτρα». 

Προβλέπεται ακόμη νέος φωτισμός με βιομηχανικά μεγάλου ύψους φωτιστικά, τα οποία αντικαθιστούν όλα τα σημερινά φωτιστικά που στηρίζονται πάνω στους μεγάλους πασσάλους και παράλληλα καλύπτουν και όλα τα κενά που σήμερα υπάρχουν ως προς το φωτισμό της πλατείας. Ακόμα η μελέτη προβλέπει προβολείς και φωτιστικά δαπέδου για τον φωτισμό των δέντρων, των μεγάλων παρτεριών και του γκαζόν που τοποθετείται. 

Τέλος, μεταλλικά εμπόδια στάθμευσης που συνδυάζονται με τμήματα στηθαίων, ξύλινα παγκάκια που οργανώνονται γύρω από τους χώρους πρασίνου, καλαθάκια αχρήστων κ.ά. 


Ποιος θα πληρώσει το... μάρμαρο;

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δήμος κινεί την όλη διαδικασία της έγκρισης της μελέτης με σκοπό να διασφαλίσει χρηματοδότηση από κοινοτικά προγράμματα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση του κοστολογείται σε ένα ποσό της τάξεως των 5 εκ ευρώ! Εάν τελικά επιβεβαιωθεί η πληροφορία αυτή, θα πυροδοτήσει έντονες αντιπαραθέσεις, καθώς αποτελεί μείζον ζήτημα, σε μια περίοδο βαθειάς οικονομικής κρίσης, να διατεθεί ένα τέτοιο ποσό σε μια τέτοια παρέμβαση, καθώς με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν δεκάδες άλλα σημαντικά ζητήματα και έργα ζωτικής σημασίας για την πόλη... 






Περισσότερα για την ιστορία της Πλατείας Ελευθερίας

http://kritipoliskaihoria.blogspot.gr/2011/03/blog-post_1286.html
ΠΗΓΗ - ΕΦΗΜ ΠΑΤΡΙΣ
ΦΩΤ ΑΡΧΕΙΟ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............