Σημαντικό γεγονός στην πόλη της Σητείας θα είναι η έκθεση ζωγραφικής του γνωστού ζωγράφου Ρουσσέτου Παναγιωτάκη στον Τεχνοχώρο του δήμου από 15 έως 21 Οκτωβρίου. Η έκθεση θα είναι ανοικτή και επισκέψιμη για το κοινό κάθε μέρα πρωί: 11.00 με 14.00 και απόγευμα: 17.00 με 21.30Την έκθεση μπορούν να επισκεφθούν τις πρωινές ώρες και Σχολεία, όπως έγινε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του κάθε Σχολείου και ύστερα από συνεννόηση με τον ζωγράφο στο τηλέφωνο: 6977596066. Ο ίδιος ο ζωγράφος θα είναι παρών εξηγώντας και αναλύοντας στους μαθητές τα έργα και την τεχνική του. Είσοδος ελεύθερη.
Για τον ζωγράφο έχει κάνει αφιέρωμα η ΝΕΤ, ενώ video για τον ίδιο έχει επιμεληθεί η Ηρώ Σγουράκη. Στο video που ακολουθεί, η Ηρώ Σγουράκη παρουσιάζει τα έργα του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, που θα εκτεθούν στην πόλη της Σητείας.
Ο Πρόεδρος του «Αρχείου Κρήτης» Γιώργος Σγουράκης γράφει για την έκθεση ζωγραφικής του Ρουσσέτου Παναγιωτάκη, με τίτλο «Α ΛΟΓΑ 2009» στη Σητεία.
Η Κρήτη κι οι Κρητικοί είναι περήφανοι για τους ανθρώπους του πνεύματος και της τέχνης που γέννησε κι ανατράφηκαν στα άγια χώματά της, με τη συνείδηση και την «ευθύνη νάσαι Κρητικός»
Η έμπνευση και το πνεύμα των Κρητών δημιουργών υπήρξε πάντοτε πολύπλευρο και αστείρευτο. Όμως, ο σταθερός και βαθύτερος προσανατολισμός τους προέρχονταν και διαμορφώνονταν από την αντίληψη, την ιστορία, το ύφος και το ήθος της γενέτειράς τους. Οι σταθερές κι ακατάλυτες αξίες της Μεγαλονήσου και των ανθρώπων της υπήρξαν το έναυσμα κάθε ποιητικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας τους, με γνώμονα το συναίσθημα και την ιδιαιτερότητα που έχει στην παγκόσμια κοινότητα η Μεγαλόνησος.
Μορφές του πνεύματος και της τέχνης έδωσαν το στίγμα, την ταυτότητα, όσων συνειδητά ή ασυνείδητα εκφράζει κάθε κρητικός.
Ο ζωγράφος Ρουσσέτος
Στη σύγχρονη εκφραστική καλλιτεχνική ζωή ένας δημιουργός, ο Ρουσσέτος (Παναγιωτάκης), έχει πολλαπλά τιμήσει τον τόπο μας με το σημαντικό και καθοριστικό έργο του. Έχει συγκινήσει με τα χρωματικά - ζωγραφικά του ποιήματα τους πάντες κι ασφαλώς δίκαια οι κριτικοί τέχνης της Αθήνας τον έχουν τοποθετήσει στις πιο ψηλές σκάλες και βαθμίδες της αισθητικής δημιουργίας.
Άξιος καλλιτέχνης, δημιουργός σημαντικών θεματικών εκθέσεων, με άξονα την ιστορία και της αξίες του τόπου μας. Κι ευρύτερα όμως τα εκφραστικά του έργα εμπεριέχουν τα πανανθρώπινα μηνύματα με ένα τρόπο μοναδικό και ιδιαίτερο.
Ιδανικός εκφραστής με το χρωστήρα του, εμπνευσμένος και συνειδητός φορέας αρχών και αξιών, που εν τέλει τα έργα του αποτελούν τεκμήρια συνέχειας αυτού που λέμε «κρητική ματιά».
Θεματικές εκθέσεις – σταθμοί του Ρουσσέτου
Θα θυμίσω μερικούς σταθμούς στο έργο του Ρουσσέτου, που τον ανέδειξαν και τον χαρακτήρισαν δίκαια ως, ο «ζωγράφος της Κρήτης», αναγνωρίζοντάς τον ως τον σπουδαιότερο σήμερα δημιουργό στον εικαστικό χώρο.
Η «Κρητική Μυθολογία», μεγάλη σειρά έργων του, υπήρξε μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση το 1997 και τεράστια η απήχηση στην Αθήνα όπου ο Δήμος Αθηναίων μαζί με την «Παγκρήτιο Ένωση» την παρουσίασαν σε χιλιάδες ανθρώπους (μόνο στα εγκαίνια της έκθεσης ήταν 5.000 άτομα!).
Η «Μάχη της Κρήτης» στην Αθήνα το 2001, στη «Στοά του Βιβλίου» υπήρξε αποκάλυψη με τα μηνύματα: αντρειάς, γενναιότητας, αυτοθυσίας και θάρρους ενός λαού που δεν βαστά να ζει παράμερα από την ιστορία και ποτέ δεν έπαψε να εμπνέεται από τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων του. Ποτέ δεν συμβιβάστηκε.
Το 2004 χρονιά τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 της Αθήνας, μια εμπνευσμένη έκθεσή του με θέμα «Τα προ Ολυμπιακά αγωνίσματα στην αρχαία Κρήτη», απέδειξαν τη γενέτειρα του Ολυμπιακού ιδεώδους, που δεν είναι άλλη παρά η Κρήτη.
Τώρα, η έκθεση στη Σητεία.
Στην πιο ώριμη περίοδο της δημιουργίας του, ο Ρουσσέτος, επιλέγει τη πνευματική Σητεία για να παρουσιάσει τα νέα του έργα με τίτλο «Α ΛΟΓΑ 2012», έργα της ψυχής, του νου και του ταλέντου του.
Διαλέγει να προτάξει την πιο σπουδαία μορφή, μετά τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που γέννησε η Κρήτη, τον Μίκη Θεοδωράκη καθώς και αγαπημένα θέματα όπως το συγκλονιστικό έργο «Θεοφάνεια», «Η ανατροφή του Δία», «Τάλως, ο προστάτης της Κρήτης», «Μινωικό καράβι», «Ανασκαφές», «Πασιφάη», «Τάλως και Μήδεια» κ.ά., αλλά και πολλά καθαρά Λασιθιώτικα θέματα όπως: «Λασίθι ο τόπος που γέννησε τους θεούς των Ελλήνων» και φυσικά άλλες 40 περίπου δημιουργίες του.
Γιώργος Σγουράκης, 2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου