ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ... ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΘΙΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ... ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΚΑΙΡΟ ΣΤΗΝ ΕΘΙΑ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

 

Μια φορά κι έναν καιρό, σε ένα χωριό στην  Εθιά, στην Κρήτη, ζούσε μια συνηθισμένη  παραδοσιακή οικογένεια. Ζούσε αρμονικά κοντά στη φύση παρέα με τα ζώα της και  ευτυχισμένη μέσα στην απλότητα,  τη  γαλήνη και την ασφάλεια που μόνο ένα χωριό μπορεί να προσφέρει. Όμως, βλέποντας ότι μέρα με τη μέρα το χωριό τους ερήμωνε, και παρατηρώντας ότι ένας ένας οι χωριανοί πήγαιναν στην πόλη για να αναζητήσουν την τύχη τους και δεν ξαναγυρνούσαν, κάτι πρωτόγνωρο άρχισε να τους βασανίζει. 

  


Ο προβληματισμός τους ήταν ο εξής: ποιος θα ήταν αυτός που θα μετέφερε το θησαυρό τους, που δεν ήταν άλλος από τα ήθη και έθιμα τους, στις επόμενες γενιές;

Για καλή τους τύχη, όμως, εκεί που είχαν απελπιστεί εντελώς, σαν από μηχανής θεός εμφανίστηκε στο χωριό ο γνωστός αρχαιολόγος Δρ. Σκαπανακης, αναζητώντας αρχαία ευρήματα. Γνώρισε μέσα στα χαλάσματα του χωριού την οικογένεια και αφού συζήτησαν σκέφτηκε ότι μπορεί να βρει λύση στο πρόβλημα τους.




 Πήρε λοιπόν την απόφαση να δώσει αυτή την αποστολή διάδοσης του ανεκτίμητου αυτού πλούτου, σε ποιους άλλους; στα Αστέρια !!! Αφού κατά τη γνώμη του ήταν τα πιο κατάλληλα πλάσματα  για να μεταφέρουν αυτό τον πλούτο στην επόμενη γενιά. μια και δυο, λοιπόν, έστειλε προσκλήσεις στα Αστέρια και  ειδοποίησε ένα ρεπόρτερ για να αποθανατίζει την κάθε στιγμή, έτσι ώστε να μην μείνει τίποτα ξεχασμένο.
Άραγε τα Αστέρια θα φανούν αντάξια των προσδοκιών της οικογένειας έτσι ώστε να δικαιωθεί η επιλογή του Δρ. Σκαπανάκη;
Έτσι μαζεύτηκε το κόκκινο, πράσινο, μπλε, κίτρινο, καφέ κουβάρι και μαζί με την οικογένεια Αστεριακάκη  άρχισαν να ξετυλίγουν την δική τους ιστορία μαζί με  τον φίλο τους τον Δρ. Σκαπανακη, τον μπαμπά ,τη μαμά, τον παππού, την γιαγιά, την θεια Ευτυχία, το μικρό  Μιμη, την Άννα, την Λόλα, την Έλλη, το Μανούσο, τη κυρά δασκάλα και την κυρά Αγγελικώ.



Έζησαν μοναδικές στιγμές κοντά στην κα Παράδοση. Γνέψαν  και ξάναν μαλλί, είδαν την κα Μαρία να περνά στ αδράχτι  το νήμα που έφτιαξε και να το τυλίγει έτοιμο να μπει στον αργαλειό. Να αλλάζει το μωρό με τα υφαντά πανιά και να τα μαθαίνει το νανούρισμα για να το κοιμίσουν. Ζύμωσαν μαζί με την κα Μάρω την ζυμώτρα, έφτιαξαν τις ψωμο-κουλούρες τους και τις έδωσαν να τις ψήσει στο φούρνο με τα ξύλα. Τάισαν τις κοτούλες και το μικρό κατσικάκι… μάζεψαν και τα αυγά. Πλύναν στην σκάφη με σαπούνι φτιαγμένο από λάδι.  Δίπλα στον αργαλειό, είδαν τις παραδοσιακές φορεσιές και σχεδίασαν τα ρούχα που θέλαν να υφάνουν οι υφάντρες του χωριού. Έμαθαν την κοτσίδα της βούριας και την διακόσμησαν, για να κουβαλούν όλα τα καλούδια τους.

 Μαζί με τον Λυράρη έφτιαξαν τις κοντυλιές τους και τραγούδησαν μαντινάδες με συνοδεία της λύρας μαθαίνοντας  σωστά τον ρυθμό. Ο παπά Αντρέας τα περίμενε όλα στην λειτουργία του προφήτη Ηλία να μεταλάβουν την θεία κοινωνία και η κυρά Ευτυχία να τους μάθει τον πηδηχτό χορό της Εθιάς. Έφαγαν και δυνάμωσαν μ όλα τα καλούδια της Κρητικής γης. Ήπιαν φρέσκο γάλα, δίκταμο και έφαγαν φρέσκα φρούτα. Θυμαρίσιο τοπικό μέλι, πλιγούρι και ζυμωτό φουρνιστό ψωμί, ανθότυρο και σαλατικά με φρέσκα μυρωδικά και λαχανικά απ τα περιβόλια, τον ντάκο δηλαδή. Κι όλα αυτά για να προετοιμάσουν το μεγάλο γλέντι για το μεγαλύτερο έθιμο του χωριού. Τον Κρητικό γάμο. Το γάμο ανάμεσα στον Μανούσο και στην θεία Ευτυχία. (Ψηλά εκεί επάνω εις το μικρό χωριό γιορτή έχουν μεγάλη και ζωηρό χορό………)




 Επισκέφθηκαν το Μουσείο του χωριού (το παλιό Δημοτικό Σχολείο) και στην αυλή του φύτεψαν μικρά δέντρα που πότισαν και φρόντισαν, με συνεννόηση να τα ποτίζουν και να τα φροντίζουν οι χωρικοί μέχρι να ξαναπάνε στο χωριό να τα βρουν μεγαλωμένα. Τραγούδησαν, έπαιξαν, χόρεψαν όλα εκείνα που η οικογένεια και τα παιδιά μάθαιναν παλιά πολύ παλιά στο σχολειό και στην πλατεία του χωριού απ τους μεγαλύτερους! Ω πόσα μα πόσα πράγματα έμαθαν και έκαναν τα Αστέρια. Πόσα πολλά πράγματα έχουν να διηγηθούν σ όλα τα παιδιά της Πόλης απ όλες τις ομορφιές της Εθιάς! Να τους πουν το δικό τους παραμύθι, την δική τους ιστορία αυτή που γνώρισαν και έζησαν με την κα Παράδοση σε μια ορεινή γωνιά της Κρήτης.



Σ' ευχαριστούμε Δρ. Σκαπανάκη για την χαρά και την ευκαιρία που μας χάρισες, σ’ ευχαριστούμε που μας έστειλες τ΄ Αστέρια για να φωτίσουν την Παράδοσή μας, να δώσουν ένα κλότσο στην ανέμη ή το κουβάρι τους για  ν αρχινήσει το δικό τους παραμύθι.



 Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού έχει πάνω από 15.000 μέλη και αναπτύσσεται διαρκώς. Με γερά θεμέλια στις αξίες του, εδώ και 80 χρόνια προσφέρει αναγνωρισμένο έργο στο παιδί και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία. Καλωσορίζει την υποστήριξη από επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιθυμούν να προσθέσουν αξία στη δουλειά που γίνεται με τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους.


ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............