Οι Βώροι είναι μια όμορφη παραδοσιακή περιοχή στην πεδιάδα της Μεσσαράς. Απαρτίζονται από το αρχαιότερο κομμάτι το Κατωχώρι και το νεότερο μέρος, το Πανωχώρι, το οποίο αναπτύσσεται ραγδαία από τις αρχές του αιώνα. Η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής είναι σημαντική και εξαιτίας της φυσικής και ιστορικής σημασίας της χαρακτηρίστηκε παραδοσιακός οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού το 1978.Πιθανότατα πήραν το όνομά τους από το γιο του βασιλιά της Φαιστού Ράδαμανθυ, Βώρου.Η περιοχή κατοικήθηκε από την πρωτομινωική εποχή και είναι χαρακτηριστικά τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή ( Μινωικά, Ελληνιστικά ,Ρωμαικά, Μεσαιωνικά, Αναγεννησιακά).
Το 1995 οι Βώροι αδελφοποιήθηκαν με τις κοινότητες Camblanes και Meynac της Γαλλίας.
Στους Βόρους αξίζει να κάνετε μια στάση για να επισκεφθείτε το Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας (ανοικτά κάθε μέρα 10πμ έως 6μμ, τηλ. 28920-91394). Το Μουσείο λειτουργεί από το 1982 και στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό οίκημα με θαυμάσια πύλη. Η παρουσίαση των εκθεμάτων γίνεται με σύγχρονη μουσειολογική αντίληψη, με επεξηγηματικά κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια και μακέτες.
Οι Βώροι (ή Βόρροι, αν και έχει καθιερωθεί να γράφεται με ωμέγα και ένα ρω), είναι ένα όμορφο χωριό στα νότια του νομού Ηρακλείου και 2-3 χλμ βόρεια του Αρχαιολογικού χώρου της Φαιστού, χωριό με έντονο παραδοσιακό και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Kατά την απογραφή του 2001 είχε 755 κατοίκους. Υπάγεται στο Δήμο Τυμπακίου.
Είναι χωριό και φερώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα της επαρχίας Πυργιωτίσσης σε υψόμετρο 60 μέτρων στην πεδιάδα της Μεσαράς.Διαθέτει μεγάλη καλλιεργήσιμη έκταση, η οποία αρδεύεται στο μεγαλύτερο μέρος της. Οι κάτοικοι ασχολούνται με την ελαιοκομία και την αμπελοκαλλιέργεια, ενώ είναι ανεπτυγμένη και η κτηνοτροφία . Μπορεί κανείς να επισκεφθεί το ΜουσείοΚρητικής Εθνολογίας
Η περιοχή κατοικήθηκε από την πρωτομινωική εποχή και είναι χαρακτηριστικά τα αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή. Το αρχαιότερο κομμάτι του οικισμού λέγεται "Κατωχώρι".
Στον Καστρoφύλακα αναΦέρεται Vorus (K 100) με 312 κατοίκους τό 1583. Τό 1881 κανείς Τούρκος δεν κατοικούσε στους Βόρους.
Πιθανότατα έλαβαν το όνομά τους από το γιο του βασιλιά της Φαιστού Ράδαμανθυ, το Βώρο.
Σε μικρή απόσταση βόρεια του χωριού βρίσκόταν η μονή τής Παναγίας τής Καρδιώτισσας,μετόχι τής μονής Βαρσαμονέρου. Σώζεται μόνον ο κατάγραφος ναός μέ αξιόλογες τοίχογραΦίες μέ δυτική επίδραση.
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου