ΚΡΗΝΗ ΜΟΡΟΖΙΝΗ... ΓΕΦΥΡΑ μεταξύ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΙΑΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

ΚΡΗΝΗ ΜΟΡΟΖΙΝΗ... ΓΕΦΥΡΑ μεταξύ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΙΑΣ


ΚΡΗΝΗ ΜΟΡΟΖΙΝΗ... ΓΕΦΥΡΑ μεταξύ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΒΕΝΕΤΙΑΣ


Είναι από τα ωραιότερα βενετικά μνημεία του Χάνδακα και της Κρήτης γενικά και  σώζεται σεπολύ καλή κατάσταση. Βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, απέναντι από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, σχεδόν τέσσερις αιώνες.  Τα  εγκαίνιά  της  έγιναν  στις 25  Απριλίου 1628 γιορτή του Αγίου Μάρκου,  πολιούχου  της  πόλης οπότε ο  διψασμένος Χάνδακας  είδε για  πρώτη  φορά  να τρέχει άφθονο νερό από  τα στόματα των λιονταριών. Εμπνευστής του έργου ήταν ο Φραγκίσκος Μοροζίνι, που έδωσε  στην  κρήνη  το όνομά του. Η κρήνη βρίσκεται πάνω σε κρηπίδωμα σε 3 επίπεδα. Ήταν ψηλότερα από το δάπεδο της πλατείας. 





Στο κάθε ημικύκλιο απο τους λοβούς που αποτελείτται η κρήνη  μπορούν να σταθούν  πέντε άτομα δηλαδή σ' όλη  την κρήνη σαράντα  άτομα συγχρόνως,  να  βουτήξουν τα δοχεία τους και να τα γεμίσουν. Βρύσες κρουνοί  δεν υπήρχαν τα θέματα των ανάγλυφων παραστάσεων στους λοβούς είναι παρμένα από την ελληνική μυθολογία και από το θαλασσινό κόσμο. 


Τρίτωνες, δελφίνια, ιππόκαμποι, νεράιδες, θαλλασσινοί θεοί, δαίμονες.. Στο κέντρο του κάθε λοβού είναι το οικόσημο του Δόγη, του Μοροζίνι, του Δούκα  και των Συμβούλων του.  Πάνω στο οκτάστηλο βάθρο, κάθονται αντίνωτα σε συνηθισμένη στάση, τέσσερα  λιοντάρια  και το νερό που είναι στη λεκάνη που στηρίζουν τα ίδια, τρέχει από τα στόματά τους. 



Πάνω από την κρήνη υπήρχε το  αγαλμα  του  Ποσειδώνα.  Το  οποίο  δε  σώζεται  σήμερα. Καταστράφηκε από τους Τούρκους ή από σεισμό. Το  1847 οι  Τούρκοι  άλλαξαν  τη  μορφή της κρήνης  προσθέτοντας στο χείλος της  οκτάλωβης  λεκάνης, μαρμάρινες  κολόνες  που περιβάλλονταν στην κορυφή με μαρμάρινη ταινία  πάνω  στην  οποία   είναι   γραμμένο  με επίχρυσα γράμματα Συντριβάνι Αμπντούλ  Μετζίτ". Επίσης τρύπησαν  τους  λοβούς  και τοποθέτησαν βρύσες, καταστρέφοντας τα ανάγλυφα.


Η κρήνη Μοροζίνι δεν  ήταν  ένα  τυχαίο  σιντριβάνι.  Πέρα  από  το  αυτονόητο  του  ρόλου υδροδότησης του κέντρου του Ηρακλείου, της  πρωτεύουσας  της Candia  όνομα  που  είχε  και το ίδιο, ήταν και ένα σύμβολο με  έντονη  πολιτική  και  στρατιωτική  σημασία.  Όσο  και αν αυτό μοιάζει σήμερα παράδοξοη κρήνη αποτελούσε γέφυρα μεταξύ Κρήτης και Βενετίας.





Το 1900  το  μνημείο  αποκαταστάθηκε  στην  αρχική  του  μορφή.  Στην πορεία  των  χρόνων άλλαξε πολλές μορφές και η κρίνη αλλά και η πλατεία  που  το φιλοξενεί.   Τα  Λιοντάρια  στο  Ηράκλειο  είναι  η  πλατεία  με  την   Κρήνη  Μοροζίνι,  βρίσκεται  στην  Πλατεία   Ελευθερίου Βενιζέλου στο κέντρο του Ηρακλείου, αλλά  για  τους  Ηρακλειώτες  η  ονομασία  αυτή   είναι  άγνωστη και συνήθως αναφέρονται σε  αυτή  σαν  την  Πλατεία  Λιονταριών  ή  για  συντομία  Λιοντάρια.





ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............