Πρόταση προκειμένου να αναδειχθεί ο οικισμός Σμαρίου ως ένας από τους ευρωπαϊκούς προορισμούς αριστείας σε ό,τι αφορά περιοχές
εντός των οποίων έχει γίνει ανάπλαση ενός χώρου ιστορικής ή πολιτιστικής σημασίας, συμβάλλοντας στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, υπέβαλλε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας.
Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αρχή Μινώα Πεδιάδας στα πλαίσια της προσπάθειάς της για την καλύτερη προβολή και ανάδειξη των περιοχών του Δήμου, έθεσε υποψηφιότητα στο διαγωνισμό για την ανάδειξη καλύτερου ευρωπαϊκού προορισμού του προγράμματος «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ» (European Destination of Excellence), με προτεινόμενο προορισμό τον οικισμό Σμάρι, ο οποίος πληροί τα κριτήρια που απαιτούνται. Το θέμα του διαγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι «Τουρισμός και ανάπλαση χώρων – περιοχών».
Οι στόχοι του προγράμματος είναι η ανάδειξη των αξιών, της ποικιλομορφίας και των κοινών χαρακτηριστικών ευρωπαϊκών τουριστικών προορισμών όσο και η προβολή προορισμών, όπου η τουριστική ανάπτυξη επιδιώκεται με τρόπο τέτοιο, ώστε να διασφαλίζεται η κοινωνική, πολιτιστική, οικονομική και περιβαλλοντική ισορροπία. Το πρόγραμμα επίσης στοχεύει στην ανάπτυξη και ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.
Μικρή περιγραφή του οικισμού Σμαρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας:
Ο οικισμός Σμάρι είναι κτισμένος στην κορυφή ενός μικρού λόφου (υψ.320 μ.) στο μέσο μιας μικρής όμορφης πεδινής έκτασης. Στη περιοχή του χωριού υπάρχουν αρκετές βυζαντινές εκκλησίες, ιστορημένες. Η ανασκαφική έρευνα που έγινε την τελευταία δεκαετία του 1980, απέδειξε ότι στην περιοχή άνθισε η ζωή από την απώτατη αρχαιότητα. Τα αρχιτεκτονικά λείψανα, που έχουν ανασκαφεί παραπέμπουν σε συνεχή χρήση του χώρου από την Μεσομινωική μέχρι και την Ανατολίζουσα εποχή (1800 – 630 π.χ.). Η θέα από την Ακρόπολη Σμαρίου, όπως ονομάζεται ο αρχαιολογικός χώρος, είναι υπέροχη και μπορεί κανείς να διακρίνει μέχρι τα βόρεια παράλια της περιοχής των Γουβών.
Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στα Βυζαντινά μοναστήρια και στα αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής και να θαυμάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού. Παράλληλα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει αγροτικές περιοχές, τις αγροτικές ασχολίες, τα τοπικά προϊόντα, την παραδοσιακή κουζίνα και την καθημερινή ζωή των κατοίκων και να έρθει σε επαφή με τη φύση καθώς και με τις δραστηριότητες στην ύπαιθρο, νοιώθοντας τη χαρά της περιήγησης, της γνώσης και της ανακάλυψης.
Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τα τοπικά εδέσματα στις παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού και να προμηθευτεί ντόπια τυροκομικά προϊόντα. Όσον αφορά στη διαμονή, τα καταλύματα που υπάρχουν λειτουργούν όλες τις εποχές του χρόνου.
Το Σμάρι (αναφέρεται και Σμάριον ) είναι παραδοσιακός οικισμός και πρώην κοινότητα στο Νομό Ηρακλείου. Σήμερα αποτελεί ομώνυμο τοπικό διαμέρισμα της επαρχίας Πεδιάδας στο Δήμο Καστελλίου. Εκτείνεται στο βορειότερο άκρο του δήμου, μόλις 7 χιλιόμετρα από την έδρα του. Απέχει 27 χιλιομ. από το Ηράκλειο και 23 χλμ. από τα υπερανεπτυγμένα βόρεια παράλια που διαχρονικά αποτελούσαν τα επίνεια της Πεδιάδας στο Κρητικό πέλαγος. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Κύριο προϊόν είναι το λάδι και το κρασί, όπως επίσης και τα κτηνοτροφικά προϊόντα. Στα παλαιότερα χρόνια ο πληθυσμός του οικισμού ασχολούνταν με το εμπόριο του λαδιού και της φέτσας (μούργας). Σήμερα το Σμάρι και ιδίως μετά το 1994, γνωρίζει ημέρες ανάκαμψης, ανάπτυξης και προοπτικής. Τούτο οφείλεται στην κήρυξη του χωριού σε διατηρητέο και παραδοσιακό οικισμό, στην ανάδειξη των αρχαιολογικών του θησαυρών, και στον Πολιτιστικό του Σύλλογο ο οποίος με τη συνδρομή και τη συμπαράσταση των Σμαριανών έδωσε πνοή και δύναμη στο Σμάρι, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ένας πολιτιστικός κοινωνικός και οικοδομικός οργασμός που δίδουν σαφείς εγγυήσεις για ένα καλύτερο μέλλον.
ΠΗΓΗ - CRETALIVE.GR
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου