.. ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - ΤΟ «ΝΤΑΒΕΤΙ» , Ο ΛΥΡΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΑΧΑΙΡΙ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

.. ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ - ΤΟ «ΝΤΑΒΕΤΙ» , Ο ΛΥΡΑΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟ ΜΑΧΑΙΡΙ



Το Κρητικό μαυρομάνικο μαχαίρι , χρησιμοποιήθηκε από του «Μάγους» της Κρήτης και σε μαγικές τελετές.
Χάρασσαν ένα κύκλο στο χώμα και ετοίμαζαν το « ΝΤΑΒΕΤΙ» που δεν ήταν άλλο από μια Μαγοδαιμονική συνάντηση.
«Όποιος θέλει να μάθει να παίζει καλά λύρα πηγαίνει τη νύχτα σε ένα έρημο σταυροδρόμι , κι εκεί χαράσσει στη γη με μαυρομάνικο μαχαίρι ένα γύρο, μπαίνει μέσα , κάθεται και παίζει. Σε λίγο έρχονται οι Νεράιδες και τον τριγυρνούν. Ο σκοπός τους δεν είναι καλός , θέλουν να τον πατάξουν.
Μα αφού δεν μπορούν να μπουν στον κύκλο που είναι χαραγμένος με μαυρομάνικο μαχαίρι, κοιτάζουν με κάθε τρόπο να τον ξεπλανέψουν και να τον τραβήξουν έξω. Του λένε λόγια γλυκά , τραγούδια όμορφα, μα εκείνος αν είναι φρόνιμος , πρέπει να συνεχίζει να παίζει τη λύρα του ατάραχος, χωρίς να βγει από τον κύκλο.



Αφού δεν τα καταφέρνουν με αυτό τον τρόπο να τον βγάλουν, τον καλούν να βγει από τον κύκλο και του υπόσχονται να τον μάθουν αυτές να παίζει πιο καλά τη Λύρα. Εκείνος όμως τίποτα. Τότε αυτές του ζητούν τη Λύρα.
Ο Λυράρης τη δίνει αλλά δε βγαίνει από τον κύκλο , ούτε πόδι ούτε χέρι. Αν βγει του κόβεται (το χέρι ή το πόδι) ή ζουρλαίνεται.
Τότε μια Νεράιδα αρχίζει να παίζει με πολύ τέχνη και στη συνέχεια του επιστρέφουν τη Λύρα με την ελπίδα ότι θα πειστεί να βγει από τον κύκλο για να τον βλάψουν.
Η παράδοση της Λύρας από το Λυράρη και από της Νεράιδες προς το Λυράρη γίνεται με μεγάλη προσοχή , χωρίς να περάσει κανείς τον κύκλο.
Αυτό γίνεται όλη τη νύχτα μέχρι να λαλήσει ο πρώτος πετεινός.
Λίγο πριν το τέλος αυτές του ζητούν να τους δώσει κάτι δικό του, και ως αντάλλαγμα θα του μάθουν να παίζει καλά Λύρα. Δίνει συνήθως αυτός ένα νύχι του. Οι Νεράιδες του μαθαίνουν να παίζει με δεξιοτεχνία τη Λύρα και χάνονται μόλις λαλήσει ο πετεινός…

Πηγή: Νικόλαος Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............