ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΗΤΙΚΟΙ Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΜΑΙΟΥ

Την Παρασκευή 9 Μαΐου 2014, στις 19:00, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Κρήτη και Τουρκοκρητικοί» από το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάννης και το Κέντρο Μικρασιατικών και Ποντιακών Ερευνών.


Οι Κρητικοί είναι άνθρωποι με βαθιά συναισθήματα, ποιητικές σκέψεις  και άριστοι χειριστές της τέχνης της γλώσσας. Για εκατοντάδες χρόνια οι άνθρωποι αυτού του νησιού, είτε Χριστιανοί είτε Μουσουλμάνοι, κατάφεραν να δημιουργήσουν και να επικοινωνήσουν μέσα από μύθους, έπη και δίστιχα. Το πιο χαρακτηριστικό και πηγαίο παράδειγμα αυτής της παράδοσης είναι η αφήγηση  μαντινάδων. Ακόμα και σήμερα πολλοί μουσουλμάνοι Κρητικοί που εγκατέλειψαν το νησί λόγω της ανταλλαγής των πληθυσμών και ήρθαν στην Τουρκία συνεχίζουν αυτή την παράδοση.
Το Ίδρυμα Ανταλλαγέντων Λωζάνης συγκεντρώνοντας τις μαντινάδες ανθρώπων με κρητικές ρίζες που ζουν στην Τουρκία, το 2007  εξέδωσε το βιβλίο  «Η Ομορφιά των Αναμνήσεων: Κρητικές Μαντινάδες» όπως προφέρονταν αυθεντικά, γραμμένες σε λατινικό αλφάβητο και μεταφρασμένες στα τουρκικά.

Τώρα, οι μαντινάδες που τραγουδιούνται στην Τουρκία μετά από 5 χρόνια επιστρέφουν στην πατρίδα τους. Το βιβλίο, που συγκεντρώνει αυθεντικά παραδείγματα μαντινάδων συνοδεύεται από ένα dvd με φωτογραφικό υλικό, εκδόθηκε και στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Έρεισμα» και παρουσιάστηκε ήδη στην πόλη των Χανίων.
Στο παρελθόν οι κρητικές μαντινάδες τραγουδιόντουσαν με τη συνοδεία της λύρας. Αυτό το έθιμο επιβιώνει ακόμα και σήμερα σε κάποιες περιοχές. Την παρουσίαση του βιβλίου στο Σισμανόγλειο Μέγαρο θα τιμήσει με την παρουσία του το Λύκειο Ελληνίδων του Αγίου Νικολάου Κρήτης, το οποίο στο τέλος της εκδήλωσης θα παρουσιάσεις παραδοσιακούς κρητικούς χορούς και μουσική.
Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στα τουρκικά και τα ελληνικά, με διαθέσιμη ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Διεύθυνση: Σισμανόγλειο Μέγαρο, İstiklal Cad., No: 60, Beyoğlu; Τηλέφωνο : 0212 244 93 350212 244 93 35

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............