...του JORGO STAY - ΑΡΜΕΝΟΙ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

...του JORGO STAY - ΑΡΜΕΝΟΙ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ


O οικισμός των Αρμένων απέχει 11 χλμ. από το Ρέθυμνο. Βρίσκεται στην κοιλάδα του Αρμενόκαμπου και τους πρόποδες του Βρύσινα. 




Η περιοχή πρωτοκατοικήθηκε από Αρμένιους στρατιώτες που ήρθαν με τον Ν. Φωκά για να απελευθερώσουν την Κρήτη (961 μ.Χ.). Παλαιότερα η κύρια απασχόληση των κατοίκων ήταν η συγκομιδή του βελανιδιού, που χρησίμευε στην βυρσοδεψία. 




Κοντά στον οικισμό υπάρχει βελανηδόδασος, όπου βρίσκεται και το Υστερομινωϊκό νεκροταφίο. Σήμερα οι Αρμένοι, λόγω της μικρής απόσταση από την πόλη του Ρεθύμνου, είναι ένα σημαντικό αγροτικό και εμπορικό κέντρο.Το Υστερομινωϊκό Νεκροταφίο Αρμένων (13ος - 12ος αιώνα π.Χ.) βρίσκεται στη θέση Πρινοκέφαλα, στην διασταύρωση προς τον οικισμό "Σωματά". 




 Η συστηματική ανασκαφή άρχισε το 1969 και έφερε στο φως περισσότερους από 200 λαξευτούς θαλαμοειδείς τάφους. Στην πλειονότητα τους είναι ασύλητοι, γι’ αυτό και τα αρχαιολογικά ευρήματα - πολλά από τα οποία φιλοξενούνται στο αρχαιολογικό μουσείο Ρεθύμνης- παρέχουν πλήθος πληροφοριών για τον πληθυσμό της περιοχής, όπως διακοσμημένες πήλινες σαρκοφάγοι, εργαλεία, όπλα, αγγεία, πήλινα εδώλια, αντικείμενα μικροτεχνίας και άλλα σημαντικά ευρήματα.
























































FOTO: JORGO STAY.

ΠΗΓΗ:www.rethymno.gr/city/armenwn/armenh.html



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............