ΜΠΑΛΙ - ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΜΠΑΛΙ - ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΗΣ


Το Μπαλί (η λέξη "μπαλί" σημαίνει μέλι) είναι παραθαλάσσιο χωριό στην βόρεια ακτή της Κρήτης, σε απόσταση περίπου 32 χλμ. ανατολικά του Ρεθύμνου και 50 χλμ. από το Ηράκλειο το οποίο έχει καταστεί τουριστικό θέρετρο.
Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Μυλοποτάμου της περιφέρειας Κρήτης (πρόγραμμα Καλλικράτης). Από το 1999 έως το 2010 σύμφωνα με τηντότε διοικητική διαίρεση της Ελλάδας ανήκε τον Δήμο Γεροποτάμου του νομού Ρεθύμνου. Παλαιότερα ανήκε στον νομό Ρεθύμνης.






Οι Βενετσιάνοι το ονόμαζαν Ατάλη, από το αρχαίο του όνομα που ήταν Αστάλη. Υπάρχει και η Μονή Ατάλης εκεί κοντά, που διατηρεί τη μεσαιωνική ονομασία του τόπου. Είναι κτισμένο σε μία υπερυψωμένη μικρή χερσόνησο, έτσι έχει θέα στον όρμο και τη θάλασσα.
Παλαιότερα ήταν ψαράδικο χωριό, ενώ σήμερα είναι σημαντικό παραθεριστικό κέντρο με ξενοδοχεία και διαμερίσματα. Το Μπαλί έχει έναλιμάνι, ωραίες ψαροταβέρνες και παραλία με νησάκι.
Στο Μπαλί, εκτός από το λιμανάκι, σε μικρή απόσταση βρίσκεται η ιστορική μονή του Αγίου Ιωάννη που τιμάται στις 29 Αυγούστου. Επίσης χαρακτηριστικό το πανηγύρι της "Παναγίας του Χάρακα" στις 15 Αυγούστου.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............