Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΡΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΡΑΤΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ


Η γνωστή σήμερα λεωφόρος Ανδρέα και Μαρίας Καλοκαιρινού είναι η εμπορικότερη οδός του Ηρακλείου. Παρά την επίσημη όμως ονομασία  της  διατηρεί  το παμπάλαιο όνομά της Πλατιά Στράτα. Είναι από τους παλιότερους δρόμους της πόλης, με τη διαφορά,  ότι παλιά ήταν πιο πλατύς από  τον σημερινό, παρ' όλο  που  δεν  υπήρχε τότε  η  σημερινή  κίνηση.


ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΤΡΑΤΑ



ΟΔΟΣ ΗΦΑΙΣΤΟΥ ΠΡΙΝ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΥ ΕΤΟΣ 1916
φωτ αρχειο - ΛΙΑΝΑ ΣΤΑΡΙΔΑ

Η       λεωφόρος Καλοκαιρινού πήρε  το  όνομα της από   την οικογένεια   Καλοκαιρινού μια  οικογένεια      που έχει  προσφέρει πολλά στο  Ηράκλειο.    Ας   μηνξεχνάμε    ότι   ο Μίνως  Καλοκαιρινός  ήταν  αυτός   που    έκανε τις  πρώτες ανασκαφές  στη Κνωσό, πολύ πριν από  τον  Εβανς. 




Σε παλιό έγγραφο του 1323 αναφέρεται με το  όνομα  via Imperialis - αυτοκρατορική οδός. Οδηγούσε από το Voltone στην πύλη  του Παντοκράτορα  ή  Panigra και γι' αυτό λεγότανε strada Panigra και επειδή ήταν  πλατιά οι Βενετσιάνοι  την  έλεγαν Contrada ή Strada Lar-ga και οι ντόπιοι  Πλατιά Στράτα  όπως εξακολουθεί  να  λέγεται  μέχρι σήμερα. Στην  αρχή του σημερινού δρόμου Ίδης , ήταν κατά τη Βενετοκρατία η Pescaria (τα ψαράδικα ) και λίγο πιο κάτω , προς την Ψαρομήλιγγων και Μιχελιδάκη ήταν η Beccaria ( τα σφαγεία , κρεοπωλεία ) . Πιο κάτω ήταν η Ορθόδοξη εκκλησία Κυρία των Αγγέλων, παλαιότατη Βυζαντινή που αναφέρεται σε έγγραφο του 1323. Στη Βενετοκρατία  ήταν ο καθεδρικός ναός των ορθόδοξων, που έδρευε ο Πρωτόπαπας, αρχηγός του ορθόδοξου κλήρου. 







ΦΩΤ ΑΡΧΕΙΟ -
                           ΒΙΚΕΛΑΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ -   ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............