ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του αρχαιολογικού χώρου της Κνωσού. Με τη μακρόχρονη και ποιοτική λειτουργία του αλλά και τον Παγκρήτιο χαρακτήρα του ως το μεγαλύτερο Νοσοκομείο της Κρήτης, κατέχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του Ηρακλειώτικου και του Κρητικού λαού.




1936 Η Παγκρήτια Ένωση των Κρητών Αμερικής αποφάσισε να κατασκευάσει ένα μεγάλο έργο στη μνήμη του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου το οποίο να έχει παγκρήτιο χαρακτήρα.

1949 Συνάπτεται σύμβαση μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης, Αμερικανικής Αντιπροσωπείας, της Παγκρήτιας Ένωσης των Κρητών των ΗΠΑ και του Δήμου Ηρακλείου για την κατασκευή του έργου. Οι τρεις πρώτοι αναλαμβάνουν την χρηματοδότηση και ο Δήμος Ηρακλείου παραχωρεί το οικόπεδο.


1953 Εγκαινιάζεται στις 22 Αυγούστου 1953 το νέο νοσοκομείο και ονομάζεται ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΥΜΑΤΙΩΝΤΩΝ. Λειτουργεί αρχικά σαν σανατόριο.1967 Mετατρέπεται σε Γενικό Νοσοκομείο με 200 κρεβάτια και λειτουργεί με τις βασικές ιατρικές ειδικότητες. 
1973 Συγχώνευση του ΠΑΝΑΝΕΙΟΥ με το ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ Νοσοκομείο. Λειτουργεί με 270 κρεβάτια.
1986 Λειτουργεί ως ΝΠΔΔ και εντάσσεται στο ΕΣΥ με 500 οργανικά κρεβάτια, με τίτλο ΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ "ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ - ΠΑΝΑΝΕΙΟ". 





Το κεντρικό κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται έξω από την πόλη του Ηρακλείου και σε απόσταση 4 Χιλιομέτρων από αυτήν επί της Λεωφόρου Κνωσού. Το συγκρότημα του Νοσοκομείου Αποτελείται από:

1.     Ενιαίο κτιριακό συγκρότημα (Κεντρικό κτίριο, Κτίρια Α-Β)
2.     Ανεξάρτητα κτίρια (Φαρμακείο, Αρχείο)
3.     Μονάδα Τεχνητού Νεφρού
4.     Κτίριο Λοιμωδών
5.     Ενεργειακό κτίριο
6.     Διοικητικές Υπηρεσίες
7.     Τεχνική Υπηρεσία
8.     Κτίριο Οδηγών
9.     Εκκλησία
10.   Κυλικείο Εργαζομένων
11.   Κυλικείο Ιδιωτικό
12.   Αποθήκη Ιματισμού
13.   Τμήμα Ιματισμού
Στο νοσοκομείο ανήκει επίσης :
1.     Η Σχολή Νοσηλευτικής, η οποία είναι ενοικιαζόμενο κτίριο σε οικόπεδο επί της Λεωφόρου Αλ.Παπαναστασίου στην Περιοχή Μεσαμπελιές και
2.     Το Αρχείο Του Νοσοκομείου, το οποίο είναι σε ενοικιαζόμενο κτήριο σε οικόπεδο επί της Οδού Σόλωνος 23 στην Περιοχή της Φορτέτσας. 






1 σχόλιο:

Post Top Ad

.............