5 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

5 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΝΕΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα : ( http://www.ijb.de/buchmesse.html),στους ετήσιους καταλόγους White Ravens 2014, της Διεθνούς Βιβλιοθήκης Νεότητας Μονάχου, συμπεριλήφθησαν 5 ελληνικά παιδικά βιβλία ανάμεσα στα 200 καλύτερα παιδικά και νεανικά βιβλία παγκοσμίως για το 2013. Οι λίστες White Ravens παρουσιάστηκαν την περασμένη Τετάρτη στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.





Ο κατάλογος «White Ravens» εκδίδεται από τη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη νεανική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Κάθε χρόνο, ειδικοί λέκτορες-συνεργάτες της Βιβλιοθήκης, στα χέρια των οποίων φτάνουν χιλιάδες βιβλία από όλο τον κόσμο, ξεχωρίζουν τα 200 βιβλία τα οποία θεωρούν πως έχουν παγκόσμια απήχηση. Δίνεται μεγάλη σημασία σε θέματα καινοτομίας, σχεδιασμού και περιεχομένου. Τον διεθνούς κύρους κατάλογο «White Ravens» συμβουλεύονται οι μεγαλύτεροι εκδότες του κόσμου προκειμένου να αγοράσουν δικαιώματα μετάφρασης ενώ η εισαγωγή ενός τίτλου σε αυτόν πολλές φορές σηματοδοτείται ως προθάλαμος για τις κορυφαίες ατομικές διακρίσεις. Για πρώτη φορά φέτος ο κατάλογος παρουσιάστηκε με αυστηρότερες προδιαγραφές (200 τίτλοι από 250) στο μεγαλύτερο εκδοτικό γεγονός της χρονιάς ενώ οι τίτλοι που προτείνει θα συμμετέχουν και στην Μπολόνια στο περίφημο ετήσιο Φεστιβαλ Παιδικής Λογοτεχνίας σε λίγους μήνες...

 

Τα βιβλία που αναφέρονται είναι :
Όχι, κυρία ! Αντώνης Παπαθεοδούλου,εικονογράφησης :Ναταλία Καπατσούλια εκδ. Παπαδόπουλος
«…Η φαντασία των παιδιών αφήνει πάντα άφωνους τους περισσότερους από μας κι όταν είσαι γονιός ή δάσκαλος αυτό το ζεις και το εισπράττεις καθημερινά στο σπίτι ή στην τάξη σου. Τότε οι λέξεις έχουν άλλο νόημα … Mα μήπως και οι πιο πολύ παραμυθάδες δεν δημιουργούν με την φαντασία τους τις πιο παράξενες ιστορίες,....
Σας έχει τύχει ποτέ να σκεφτείτε πως μια λέξη δεν έχει ακριβώς το νόημα που της έχουμε δώσει αλλά σημαίνει κάτι διαφορετικό… Αν είστε δάσκαλος θα το έχετε «γευτεί » πολλές φορές, πως ακόμα και τα πιο απλά πράγματα στον κόσμο των παιδιών, έχουν ζωή… Ας πούμε ένα λουλούδι που αν το αποκαλέσεις ρόδο θα γίνει ρόδα και θα κάνει βόλτες στον κήπο του σπιτιού σου και θα μαθαίνει του κόσμου τα μυστικά κι αν το πεις τριαντάφυλλο ίσως να πιστέψουν πως είναι το παιδί που έχει τριάντα φίλους. Κι αν συνεχίσεις το παιχνίδι με τις λέξεις τότε η Κωνσταντινούπολη θα ναι μια πόλη που όλους τους λένε Κωνσταντίνους, στα Γιάννενα όλοι είναι Γιάννηδες και η Τρίπολη είναι μια πόλη γεμάτη τρύπες και αν πας να μιλήσεις για την Διατροφή εκείνα σου λένε πως η είναι η Τροφή του Δία και είναι η καλύτερη. Όσο για τους αστραγάλους ε…αυτοί πια, είναι οι Γάλλοι που ζουν στα Άστρα…Κι η ιστορία και το παιχνίδι δεν έχει τέλος μόνο ίσως σαν κτυπήσει το κουδούνι που όλοι τότε ξέρουν πως είναι η ώρα για …την πραγματικότητα, δηλαδή το διάλλειμα και δεν θέλει κανείς, μα κανείς να το χάσει !...»

 


( Από τα παραμύθια του Σαββάτου της Ελένης Μπετεινάκη: http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou18/147745 )
«Αυλητής και Παππουλάνθρωπος : Θρύλοι και Ξωτικά του Αιγαίου»,των Κώστα Ζαφειρίου και Γιώργου Τυρίκου-Εργά, σε εικονογράφηση Κατερίνας Βερούτσου και Έλλης Μαρδά από τις εκδόσεις Αιολίδα.
«Πρόκειται για μια αυθεντική συλλογή που πραγματεύεται εκ νέου μοτίβα από λαϊκούς θρύλους και παραμύθια. Τα οχτώ μεταμοντέρνα παραμύθια που περιλαμβάνονται στον τόμο απηχούν στην συμβολιστική και στην μουσικότητα των λαϊκών παραδόσεων των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Ταυτόχρονα, αξίες όπως η ανεκτικότητα, η αγάπη για τη φύση και η αδελφοσύνη ανανεώνονται. Παράξενα πλάσματα όπως ο γέρο Νοτιάς, ο θυμωμένος Πλάτανος και οι Φαλακροί Τσαγκάρηδες που Φυτρώνουν στα Δέντρα συντροφεύουν αναγνώστες κάθε ηλικίας σε ένα ταξίδι όπου γνώριμα στοιχεία από το παρελθόν και το παρόν αλληλεπιδρούν και μπλέκονται με έναν τρόπο μυστηριώδη. Ο Κώστας Ζαφειρίου και ο Γιώργος Τυρίκος-Εργάς, γνωρίζοντας καλά τη Λήμνο και τη Λέσβο εισάγουν ιδιωματικά στοιχεία στην αφήγηση με μαεστρικό τρόπο κάνοντάς την ακόμα πιο διασκεδαστική. Ο αναγνώστης μένει με την επιθυμία να θέλει να εξερευνήσει περαιτέρω την παράδοση πίσω από τις ιστορίες τους. Η ζωντανή εικονογράφηση των Κατερίνα Βερούτσου και Έλλης Μαρδά συντροφεύουν το κείμενο. (Προτεινόμενες Ηλικίες 7+).
Ναι, Βιρτζίνια, Υπάρχει Άγιος Βασίλης, Βασίλης Παπαθεοδώρου, εικον :Λίλα Καλογερή, εκδ. Καστανιώτης
«…Αλήθεια εσείς πιστεύετε στον Άγιο Βασίλη; Ή μήπως μόνο τότε που ήσασταν παιδιά; Η Βιρτζίνια Ο΄Χάνλον πίστευε και όλοι την κορόιδευαν. Κι όλα αυτά πριν πολλά πολλά χρόνια και πιο συγκεκριμένα στη Νέα Υόρκη του 1897. Έτσι στέλνει ένα γράμμα στην πιο έγκυρη εφημερίδα την New York Sun εκφράζοντας την απορία της και ζητώντας μια απάντηση.Οι δημοσιογράφοι και συντάκτες της εφημερίδας πανικοβάλλονται ωστόσο ένας απ΄ αυτούς ο Φράνσις Τσέρτς αναλαμβάνει να απαντήσει στην μικρή μαθήτρια. Το γράμμα γίνεται θρύλος όπως και η απάντηση που διαβάζει κάθε χρόνο στα παιδιά του σχολείου της, από ένα απόκομμα της εφημερίδας που το φυλάει σαν φυλακτό, η δασκάλα πια, Βιρτζίνια. Στο βιβλίο ξετυλίγεται η ζωή της γύρω απ αυτήν την δημοσίευση κι όλα τα θαυμαστά που έζησε και πέρασε ως το τέλος της. Ένα τέλος που κλείνει την ιστορία όσο πιο τρυφερά θα μπορούσε να σκεφτεί ένας συγγραφέας με μια πολύ μαγική και συγκινητική στιγμή . Γιατί τη νύχτα που ο Άγιος Βασίλης έρχεται στη γη …όλα μπορούν να συμβούν! 

 


Για παιδιά από 8 χρονών…»
(από τα παραμύθια του Σαββάτου της Ελένης Μπετεινάκη : http://www.cretalive.gr/culture/view/ta-paramuthia-tou-sabbatou10/131111 )
Η θυμωμένη μπετονιέρα, Δημήτρης Μπαλσάμ,εικον : Κώστας Μαρκόπουλος, εκδ. Επόμενος Σταθμός
Μια μπετονιέρα, η πληθωρική πορτοκαλί Κική και οι φίλοι της αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους όταν αντιλαμβάνονται την καταστροφή που έχουν προκαλέσει χτίζοντας με μανία μια πολιτεία που δεν της απέμεινε ούτε ένα μέτρο γης ελεύθερο για να ανασάνουν οι πολίτες της.
Το μυστρί, το τούβλο, ο τενεκές, το φτυάρι, το μαδέρι αλλά και η μπουλντόζα αποφασίζουν να επαναφέρουν την ισορροπία στη φύση και να καταπολεμήσουν την απληστία και την κακώς εννοούμενη ανάπτυξη. Η ζωγραφική, η μουσική, η δύναμη της φύσης και της φιλίας βοηθούν ώστε να βρεθούν λύσεις αλλά και το θάρρος για να απεγκλωβιστούν τα πρόσωπα από ρόλους που τους οδηγούσαν σε αδιέξοδο.
Στην μεταφορά του στο χαρτί το παραμύθι εικονογραφήθηκε με πρωτοτυπία, δυναμισμό, ποικιλία χρωμάτων και εικαστικών στοιχείων∙ η εικονογράφηση στην περίπτωση της Θυμωμένης μπετονιέρας αφηγείται παρά συμπληρώνει ή «ντύνει» με εικόνες.
Το βιβλίο απευθύνεται τόσο σε πολύ μικρά παιδιά, που θα ακούσουν να τους το διαβάζουν ρυθμικά και θα νοιώσουν τη μελωδία του, όσο και σε μεγαλύτερα παιδιά –γ’ δημοτικού και πάνω– που είναι σε θέση να κατανοήσουν τα νοήματα, δεν κουράζονται από το μεγαλύτερης έκτασης κείμενο ενώ θα απολαύσουν την πλούσια εικονογράφηση ή ακόμη και θα εμπνευστούν από αυτή.
H Επανάσταση των παλιών παιχνιδιών, Χρήστος Μπουλώτης, εικον :Φωτεινή στεφανίδη, εκδ. Καλέντης
Όταν οι συγγραφείς φοράνε μπλε κορδόνια στο ένα τους παπούτσι, πράσινα στο άλλο, τότε τους συμβαίνουν τα πιο παράξενα πράγματα. Έτσι κι εμένα. Μια μέρα, καθώς έσκυβα στο πεζοδρόμιο να δέσω τα μπλε κορδόνια μου, τσουπ, έπεσε πάνω στο κεφάλι μου ένα παλιό παιχνίδι. Για την ακρίβεια, μια κουρδιστή μαϊμού με κόκκινο σκουφί και δυο πιατίνια στα χέρια της, που τα χτυπούσε ασταμάτητα σαν τρελαμένη. Κόντευε να με ξεκουφάνει η αθεόφοβη μαϊμού.
Θα με ρωτήσετε τώρα από πού έπεσε τούτη η κουρδιστή μαϊμού. Κι εγώ θα σας απαντήσω: Από τον ουρανό! Για την ακρίβεια, από ένα κόκκινο σύννεφο με άσπρες ρίγες. Έτσι, τουλάχιστον, μου είπε. Κι εγώ την πίστεψα. Γιατί ξέρω πως απ' τα παλιά τα χρόνια οι κουρδιστές μαϊμούδες λένε πάντα την αλήθεια.
"Κύριε συγγραφέα", με παρακάλεσε η κουρδιστή μαϊμού, "πρέπει οπωσδήποτε να γράψεις για την επανάσταση των παλιών παιχνιδιών. Να τη μάθουν όλοι. Και προπαντός τα παιδιά που μόνο με ηλεκτρονικά παίζουν, τον τελευταίο καιρό".
Μια νύχτα βροχερή, τα παλιά παιχνίδια αποφασίζουν να κάνουν την πιο περίεργη επανάσταση! Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έκλεβαν το ενδιαφέρον και τη φαντασία των παιδιών, ενώ εκείνα ήταν κλεισμένα σε μια κούτα στο πατάρι. Αρχηγός τους εκλέγεται ομόφωνα ο αρκούδος Τζον, υπαρχηγός ο κλόουν Άρτζι-Μπούρτζι και η κουρδιστή μαϊμού με τα πιατίνια ο βοηθός του. Τους ακολουθούν και τ' άλλα παιχνίδια, το κουρδιστό ποντικάκι ο Ρίκι, ο τσίγκινος πυροσβέστης με την μπλε στολή, η μικρή πορσελάνινη μπαλαρίνα και καμιά εκατοστή μολυβένια στρατιωτάκια, που βρέθηκαν στη σκοτεινή κούτα τους. Με θάρρος κι ενθουσιασμό αποφασίζουν να βγουν για πρώτη φορά στην πόλη. Κοντά τους έρχονται τα παλιά παιχνίδια από κάθε σπίτι της πόλης κι όλα μαζί θα ζήσουν την περιπέτεια και τον κίνδυνο, για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους και τη θέση τους στην καρδιά των παιδιών.


 

Η ομαδικότητα, η συντροφικότητα, η αλληλεγγύη, η αγωνιστικότητα, η διεκδίκηση, η αποφασιστικότητα, η εκπλήρωση των ονείρων, η ελευθερία και πάνω απ' όλα η φαντασία ως δημιουργική σκέψη και πράξη είναι τα μηνύματα της επίκαιρης και συγχρόνως διαχρονικής αυτής ιστορίας στο νέο βιβλίο "Η επανάσταση των παλιών παιχνιδιών" του Χρήστου Μπουλώτη, ο οποίος συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους Έλληνες συγγραφείς παιδικής λογοτεχνίας. Ο πολυβραβευμένος συγγραφέας αφηγείται την ιστορία των παλιών παιχνιδιών με άρτιο λόγο, πλούσιο σε εικόνες και νοήματα, φιλοδωρώντας τον με ανατρεπτικό χιούμορ. Το νέο βλέμμα στην πραγματικότητα -ένα ξανακοίταγμα με μεγαλύτερη καθαρότητα και πολλή φαντασία-, όπως και η επιστροφή στην απλότητα -όχι μόνο με νοσταλγική διάθεση αλλά και για να επαναπροσδιορίσουμε τις αληθινές αξίες και την ομορφιά των πραγμάτων- είναι η είσοδος που καλούνται να περάσουν οι μικροί αναγνώστες για να βρεθούν στον υπέροχα δημιουργικό και μοναδικό κόσμο του Χρήστου Μπουλώτη. Το ζωγραφικό ταλέντο της επίσης πολυβραβευμένης Φωτεινής Στεφανίδη δίνει πνοή στους ήρωες και ζωντανεύει με απαράμιλλη φροντίδα και ποιότητα τα παλιά παιχνίδια, τα οποία ανήκουν στην προσωπική συλλογή του συγγραφέα, κάνοντας την έκδοση ακόμη πιο πολύτιμη. Η προσωπική συλλογή παλιών παιχνιδιών του Χρήστου Μπουλώτη, πρόκειται να στεγαστεί σε υπό ίδρυση μουσείο στη Μύρινα της Λήμνου.
Τιμή και χαρά και για την χώρα μας!
s

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............