ΧΑΝΙΑ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ Η ΦΗΜΗ ΤΟΥΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΧΑΝΙΑ... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΑ Η ΦΗΜΗ ΤΟΥΣ


Τα Χανιά είναι η πόλη που μπορεί κερδίζει τις εντυπώσεις λόγω της πανέμορφης  γραφικής παλιάς πόλης, των πολλών μνημείων , αλλά και για το Ενετικό λιμάνι.
Βρίσκονται στην βορειοδυτική Κρήτη και ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς αφού κάθε καλοκαίρι «βουλιάζουν» από χιλιάδες επισκέπτες.
Λίγα λόγια για την ιστορία των Χανιών
Τα Χανιά προσελκύουν πολλούς λάτρεις της ιστορίας.
Είναι η ιστορική πρωτεύουσα της Κρήτης καθώς στα Χανιά υψώθηκε τον Δεκέμβριο του 1913 η Ελληνική Σημαία κατά την ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Τα Χανιά είναι η τοποθεσία σύμφωνα με την οποία οι Μινωίτες έκτισαν τη "Κυδώνια". Από ανασκαφές που έγιναν σε διάφορες συνοικίες, όπως αυτή στο Καστέλι, βρέθηκε ότι η περιοχή ήταν κατοικημένη από τη Νεολιθική εποχή.
Η συμβίωση στην πόλη κατά την Ενετοκρατία και την Τουρκοκρατία με ανθρώπους διαφορετικής εθνικότητας, κουλτούρας και θρησκείας (Χριστιανοί, Καθολικοί, Ορθόδοξοι, Εβραίοι και Μουσουλμάνοι) επηρέασε και διαμόρφωσε τον πολιτισμό και τις τέχνες.  
Συνοικίες
Η πόλη των Χανίων χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα. Την παλιά πόλη, με το παλιό λιμάνι, και τη νέα πόλη, εκτός των τειχών.

Η παλιά πόλη βρίσκεται κτισμένη γύρω απο το βενετσιάνικο λιμάνι και περιβάλλεται απο τις ενετικές οχυρώσεις του 1538, που διασώζονται τα ανατολικά και δυτικά τμήματά τους.

Στη νότια πλευρά οι οχυρώσεις αυτές καταστράφηκαν στις αρχές του 20ού αιώνα, για να χρησιμοποιηθούν τα υλικά τους στην κατασκευή της αγοράς και διαφόρων άλλων δημοσίων και μη κτηρίων. Απο εκεί αναπτύχθηκε η νέα πόλη της οποίας κυριότερες συνοικίες είναι η Χαλέπα, ο Άγιος Ιωάννης, τα Παχιανά,η Νέα Χώρα, το Πασακάκι,τα Λενταριανά που εκτείνονται περιφερειακά του κέντρου της πόλης.


Η παλιά πόλη στα Χανιά
Η Παλιά πόλη στα Χανιά είναι εξαιρετικά ελκυστική, με τα στενά τη δρομάκια και την όμορφη αρχιτεκτονική που αποκαλύπτει τις επιδράσεις των ξένων κατακτητών από τους προηγούμενους αιώνες.
Η εικόνα της πόλης παραμένει αναλλοίωτη, φέρνοντας αναμνήσεις στους γηραιότερους και γοητεύοντας τους νεώτερους. Η παλιά πόλη απλώνεται πίσω από το ενετικό λιμάνι, προσφέροντας ένα υπέροχο σημείο για περίπατο και ρομαντικά δείπνα στους επισκέπτες και ντόπιους.
Το ενετικό λιμάνι είναι το πιο σημαντικό και διάσημο αξιοθέατο του νησιού και σαφώς το πιο φωτογραφημένο σημείο των Χανίων.

Οι συνοικίες της παλιάς πόλης διατηρούν κάτι από την Ενετική αύρα και τη φινέτσα του παρελθόντος τους.
Η αρχιτεκτονική τελειότητα και στυλ, με στενά καλντερίμια και κτίρια από διάφορες εποχές, συνθέτουν ένα ιδανικό σκηνικό για πρωινούς ή βραδινούς περιπάτους, ενώ κάποιες από τις συνοικίες, όπως η Χαλέπα αντανακλούν την
πλούσια ιστορία τους και το ταραγμένο παρελθόν τους.
Σύγχρονη Πόλη
Λίγο πιο νότια απο την πλατεία της τριμάρτυρης βρίσκεται η πλατεία των Νέων Καταστημάτων, που αποτελεί το όριο της νέας πόλης.
Εκεί βρίσκονται τα καταστήματα της πόλης από τις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα μπορεί κανείς να βρει πολλά γραφικά μαγαζάκια και καφενεία. Εκεί βρίσκονται και οι σταθμοί αστικών και υπεραστικών λεωφορείων.

Στα δυτικά της παλιάς πόλης βρίσκεται η Νέα Χώρα. Είναι η περιοχή που κατοίκησαν οι μετανάστες από τη Μικρά Ασία μετά την καταστροφή του 1922. Είναι πολύ ήσυχη και όμορφη περιοχή. Κοντά στην παραλία της βρίσκονται ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων και το παλιό εργοστάσιο της ΑΒΕΑ, που είναι η πρώτη βιομηχανική μονάδα της Κρήτης το 19ο αιώνα και σήμερα φιλοξενεί σχολείο.

 Η κεντρική Αγορά
Στα ανατολικά της παλιάς πόλης βρίσκεται η παραλία του Κουμ-Καπί (Kum-Kapisi, Arab: η Πύλη της Άμμου). Στα τέλη του 19ου αιώνα κατοικούνταν απο Άραβες βεδουΐνους (τους Χαλικούτες), οπου και του έδωσαν το όνομά του.
Εκεί βρίσκεται τα τελευταία χρόνια όλη η νυχτερινή ζωή των Χανίων με πολυάριθμα ταβερνάκια, καφετέριες και μπαρ. Νότιά του βρίσκεται το εθνικό στάδιο Χανίων "Έλενα Βενιζέλου", το κρατικό ωδείο Χανίων και ο γραφικός δημοτικός κήπος (1870),έργο του Ρεούφ Πασά, που κατασκευάστηκε στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πάρκων ως το πρώτο κοινοφελές έργο της πόλης, και σήμερα φιλοξενεί το δημοτικό θερινό κινηματογράφο. Στην ανατολική γωνία του βρίσκεται το Ρολόι του 1924.


Ανάμεσα στα Νέα Καταστήματα και το Κουμ-Καπί βρίσκεται η δημοτική αγορά Χανίων. Αποτελεί ένα σταυροειδές κτήριο, που κατεσκευάστηκε το 1913 στα πρότυπα της αγοράς της Μασσαλίας και απο τότε φιλοξενεί διάφορα παραδοσιακά μαγαζάκια και ταβερνάκια. Απο εκεί ξεκινά η οδός Δημοκρατίας, που περνά ανάμεσα απο το δημοτικό κήπο και το στάδιο, λίγο πιο κάτω συναντά το "δεσποτικό", το αρχοντικό σπίτι του μητροπολίτη Χανίων και καταλήγει στην πλατεία δικαστηρίων.
Το πανέμορφο τουρκικό στρατιωτικό νοσοκομείο του 19ου αιώνα, οπου σήμερα φιλοξενεί τα δικαστήρια και τις υπηρεσίες της νομαρχίας Χανίων. Πίσω απο τα δικαστήρια βρίσκεται ο ναός Πέτρου και Παύλου, όπου βρέθηκε το αρχαίο νεκροταφείο της πόλης.
Στα δυτικά των δικαστηρίων βρίσκεται το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας με το Κέντρο Νεολαίας του δήμου Χανίων. Δίπλα του βρίσκεται το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και το πολεμικό μουσείο, που φιλοξενείται στον ιταλικό στρατώνα του 19ου αιώνα.

 Η βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου Κρήτης
Απο τα δικαστήρια ξεκινά επίσης και η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου, που οδηγεί στις συνοικίες των Ταμπακαρίων (τα παλιά βυρσοδεψεία) και της Χαλέπας. Στη Χαλέπα βρίσκονται πολλά νεοκλασικά κτήρια από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, όπως και τα τότε προξενεία των Μεγάλων Δυνάμεων. Εκεί βρίσκεται και η οικία του Ελ. Βενιζέλου, που φιλοξενεί το Εθνικό Ίδρυμα Μελετών "Βενιζέλος", η παλιά γαλλική σχολή, που φιλοξενεί την αρχιτεκτονική σχολή του Πολυτεχνείου Κρήτης και το ΤΕΙ Χανίων.

Επίσης στη Χαλέπα βρίσκονται και πολλές εκκλησίες, όπως η Αγ. Μαγδαληνή σε Ρώσικο ρυθμό, ή η Ευαγγελίστρια χτισμένη σε ρυθμό Μπαρόκ, καθώς και το μετέπειτα παλάτι του πρίγκιπα Γεώργιου. Στο λόφο πάνω απο τη Χαλέπα, βρίσκεται ο Προφήτης Ηλίας με τους Τάφους των Ελ. και Σ. Βενιζέλου. Εκεί μπορεί κανείς να απολαύσει τον καφέ και το γλυκό του με την ομορφότερη θέα στα Χανιά.

Μέρη που αξίζει να επισκεφτείτε στα Χανιά
Ο νομός Χανίων έχει πολύ διαφορετικά τοπία, με καταπληκτικές παραλίες, κυρίως στο νότιο τμήμα, γραφικούς όρμους και όμορφες πόλεις και χωριά.
Το Ενετικό λιμάνι και η παλιά πόλη είναι σαφώς ιδανικές αφετηρίες, ωστόσο με ένα ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο μπορείτε εύκολα να περιηγηθείτε στο νομό και να θαυμάσετε τις γραφικές διαδρομές και τα όμορφα χωριά.
Η Παλιά πόλη και τα υπέροχα σπιτάκια και δρομάκια, το κάστρο του Φίρκα, με τις πλούσιες καλλιτεχνικές δραστηριότητες τους καλοκαιρινούς μήνες και ο φάρος είναι σημεία που πρέπει να επισκεφτείτε.
Το αρχαιολογικό μουσείο, το ναυτικό μουσείο, η Αγορά στα Χανιά και οι γύρω παραλίες θα πρέπει να είναι από τις πρώτες σας προτεραιότητες. Δεν θα πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε το λιμάνι το βράδυ για ούζο και ρακί, ή την οδό Αποκορώνου τις πρωινές ώρες για μπουγάτσα.  






ΦΩΤΟ: JORGO STAY.
ΠΗΓΗ: http://www.creteplus.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............