ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ - ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΟΥ ΦΩΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ


«Ο πολιτισμός είναι το “όπλο” του ελληνισμού. Η Κρήτη, σύμφωνα με τον μύθο, είναι η απαρχή του ευρωπαϊκού και γενικότερα του δυτικού πολιτισμού. Κι αυτή η γνώση για τον μοναδικό πολιτισμό της πρέπει να διαδοθεί φέρνοντας το νησί στο προσκήνιο της παγκόσμιας ενημέρωσης», επισημαίνει ο χανιώτικης καταγωγής σεναριογράφος – σκηνοθέτης Φώτης Κωνσταντινίδης, δημιουργός του δραματοποιημένου αγγλόφωνου ντοκιμαντέρ “Creta Divina” (Θεϊκή Κρήτη) με γυρίσματα σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού και πρωταγωνιστή τον διάσημο Βρετανό ηθοποιό Robert Powell (“Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ” του Zeffirelli) που στα τέλη Οκτωβρίου πρόκειται να επισκεφθεί τα Χανιά και στη συνέχεια την υπόλοιπη Κρήτη.

Στόχος του ντοκιμαντέρ, σύμφωνα με τον δημιουργό του, είναι η διεθνής προβολή της Κρήτης, να διαδοθεί η γνώση για τον μοναδικό πολιτισμό της Κρήτης και η ασύγκριτη ομορφιά του νησιού φέρνοντάς το στο προσκήνιο της παγκόσμιας ενημέρωσης. Αυτό, όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης, αποτελεί επιβεβλημένη ευθύνη και υποχρέωση όχι μόνο γιατί ο λαός μας χρειάζεται να γνωρίσει και να συνειδητοποιήσει την πολιτισμική αξία του τόπου του και έτσι να αποκτήσει αυτογνωσία και ηθική ανάταση, αλλά και γιατί οφείλουμε να παρέχουμε διεθνώς τις εκάστοτε ιστορικές και αρχαιολογικές πληροφορίες σχετικά με την Κρήτη, δεδομένου ότι αναγνωρίζεται ως το λίκνο του ευρωπαϊκού και γενικότερα του δυτικού πολιτισμού. Μία βαριά κληρονομιά, που προκαλεί άφατο θαυμασμό και δέος σ’ όποιον έχει την τύχη να τη γνωρίζει βαθύτερα.

Σύμφωνα με το σενάριο ο Robert Powell υποδύεται έναν συνταξιούχο Αγγλο καθηγητή Ιστορίας, αλλά και ερασιτέχνη βοτανολόγο, που επισκέπτεται την Κρήτη, αναζητώντας ένα σπάνιο βότανο που του ειπώθηκε πως μπορεί να βρεθεί σε κάποιον αρχαιολογικό χώρο…
Γυρίσματα μέχρι στιγμής έχουν γίνει στο Δικταίον Ανδρον, το Ιδαίον Ανδρον, τη Ζώμινθο, τη Γόρτυνα, τις Αρχάνες, ενώ τον Απρίλιο ο γνωστός ηθοποιός για τις ανάγκες του ωριαίου αγγλόφωνου δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ, εκτός από τους προαναφερθέντες αρχαιολογικούς χώρους, θα επισκεφθεί την Κνωσό, τη Φαιστό, τον Κομμό, τη Ζώμινθο, το Παλαίκαστρο, τη Ζάκρο, την Ελεύθερνα, τους Αρμένους, τη Σπλάντζια και τον λόφο Καστέλι στα Χανιά καθώς και το Μουσείο Ηρακλείου. Επίσης το ντοκιμαντέρ εμπλουτίζουν με τις γνώσεις τους κορυφαίοι αρχαιολόγοι όπως η προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, δρ Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη, ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης, η δρ Εφη Σακελλαράκη, ο Dr. Sandy McGillavry, η δρ Ανάγια Σαρπάκη, αρχαιοβοτανολόγοι κ.ά.

«Ο όρος θεϊκή, που είναι ο ύψιστος για ένα νησί, δεν πηγάζει από την ιδιαίτερη αγάπη μου για τον τόπο καταγωγής μου, αλλά είναι μια αντικειμενική εκτίμηση για την ιστορική, πολιτιστική και φυσική αξία της Κρήτης. Η Κρήτη “φωλιάζει” βαθιές πολιτιστικές ρίζες. Προχθές που έκανα γυρίσματα στο Ιδαίον Άνδρον που αποτελεί μυθολογική και αρχαιολογική κορυφή της Ελλάδας και του δυτικού πολιτισμού, πραγματικά νιώθει κανείς την έντονη ενέργεια του τόπου και της ιστορίας του. Μια άλλη αποκάλυψη για μένα ήταν η Ζώμινθος όπου έκανα γυρίσματα και αποτελεί μια νέα αρχαιολογική ανακάλυψη και αποκάλυψη, διότι είναι ασύλητος όλο ο χώρος, ανασκαφή που ανήκει στον αείμνηστο Γιάννη Σακελλαράκη, το έργο του οποίου σήμερα συνεχίζει δυναμικά και αποτελεσματικά η σύζυγος του δρ Εφη Σακελλαράκη. Αυτή η ιδιαίτερη ενέργεια υπάρχει και στη Ζώμινθο όσο και στη Γόρτυνα όπου εκεί χαράχτηκε σύμφωνα με τον μύθο η πρώτη νομοθεσία του δυτικού πολιτισμού. Γυρίσματα έχουν γίνει στην Αρχαία Ελεύθερνα, αλλά στον λόφο Καστέλι στην παλιά πόλη Χανίων», ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι η Κρήτη είναι η υπαρχή του δυτικού -όχι μόνο του ελληνικού- πολιτισμού, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει μεταδοθεί και το οπτικοακουστικό μέσο βοηθά πολύ στην επικοινωνία του μηνύματος».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η χρηματοδότηση του δραματοποιημένου ντοκιμαντέρ για την προβολή της Κρήτης προέρχεται από ιδιωτικούς πόρους και το Ιδρυμα Κωστόπουλου χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να υπάρξει ανταπόκριση και στήριξη των περιφερειακών και τοπικών φορέων του νησιού, δίχως την οποία το έργο είναι πολύ δύσκολο να ολοκληρωθεί όπως επεσήμανε ο κ. Κωνσταντινίδης.








ΠΗΓΗ: http://www.haniotika-nea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............