ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΟΤΖΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΛΟΤΖΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 24/2/2014 και ώρα 6:30 μ.μ. στο αίθριο της ‘‘Λότζια’’ η εκδήλωση με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις για τη διαχείριση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας και την εξουδετέρωσή του σε διεθνή ύδατα, νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Ανατολικής Κρήτης (ΤΕΕ/ΤΑΚ) και ο Παν. Συλλ. Διπλ. Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων / Τμ. Ανατολικής Κρήτης,  ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Ηρακλείου, ο Σύλλογος Χημικών Μηχανικών Κρήτης, ο Σύλλογος Αγρονόμων-Τοπογράφων Μηχανικών Κρήτης, ο Σύλλογος Μηχανικών Περιβάλλοντος Κρήτης, ο Σύλλογος Μηχανικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ηρακλείου, η Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλ. Ανωτάτων Σχολών Ανατ. Κρήτης, ο Σύλλογος Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Νομού Ηρακλείου και ο Σύνδεσμος Ανωνύμων Τεχνικών Εταιρειών.



            Στην εκδήλωση μίλησε ο καθηγητής της Σχολής Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών Αποβλήτων κ. Ευάγγελος Γιδαράκος, ο καθηγητής ΑΤΕΙ Αθηνών, Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Υδατικών Πόρων και συντονιστής της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Ειρήνευση στη Συρία κ. Ευάγγελος Πισσίας και ο κ. Αριστείδης Παπαδάκης από την Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου. Επίσης παρεμβάσεις έκανε και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βαρδάκης. Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Γιώργος Σαχίνης.
Η βραδιά έκλεισε με μουσική από τους: Βασίλη Σταυρακάκη, Στέλιο Πετράκη, Γιώργη Μανωλάκη, Αντώνη Σταυρακάκη, Γιάννη Παπατζανή και Γιώργο Σταυρακάκη, την Ελένη Κουβίδη και την παρέα της, Σπύρο Χαρτοφύλακα, Νότη Λιάπη και Λεωνίδα Χαρτοφύλακα.
Το ΤΕΕ/ΤΑΚ και οι Σύλλογοι Διπλ. Μηχανικών Ανατολικής Κρήτης εκφράζουν την πλήρη αντίθεση μας στο σχεδιαζόμενο οικολογικό έγκλημα της εξουδετέρωσης των χημικών όπλων της Συρίας στο θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η εξουδετέρωση αυτών των εξαιρετικά επικίνδυνων τοξικών ουσιών προβλέπεται να γίνει εν πλω, στις εγκαταστάσεις του πλοίου Cape Ray,  με τη μέθοδο της υδρόλυσης, στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης.  Ο κίνδυνος που απειλεί την κλειστή λεκάνη της Μεσογείου και ιδιαίτερα τις νοτιοδυτικές θάλασσες της χώρας μας είναι άμεσος.



 Οι συμμετέχοντες απαίτησαν από την Ελληνική Κυβέρνηση που σήμερα έχει αναλάβει την Προεδρία της Ε.Ε:
  •  Να ασκήσει βέτο κατά της απόφασης αυτής του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων.
  • Να παρέμβει αποτρεπτικά στον Ο.Η.Ε., που έχει τεθεί επικεφαλής για την επίβλεψη της όλης διαδικασίας, συντονίζοντας την παρέμβασή της με τις χώρες που γειτνιάζουν άμεσα με τη θαλάσσια περιοχή όπου θα γίνει ο καταποντισμός (Ιταλία και Μάλτα).
  • Να μη δεχθεί την όποια απόφαση οποιουδήποτε οργάνου που λαμβάνεται ερήμην της τοπικής κοινωνίας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τέτοια σοβαρή απόφαση που επιβαρύνει στον υπέρτατο βαθμό την ήδη βαρύτατα επιβαρυνόμενη θαλάσσια περιοχή μας.
  • Να απαιτήσει να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο πρόβλημα, π.χ. με τη διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις σε χώρες που έχουν τις κατάλληλες υποδομές και τεχνογνωσία.
Τέλος όλοι όσοι συμμετείχαν δήλωσαν  ότι  μοναδική οριστική λύση είναι όχι μόνο η τυπική απαγόρευση, αλλά και η εφαρμογή μέτρων αποτροπής κατασκευής χημικών και πυρηνικών οπλοστασίων από όλες τις χώρες του πλανήτη μας, χωρίς καμιά απολύτως εξαίρεση. 


Η βραδιά έκλεισε με πολύ μουσική από τους: Βασίλη Σταυρακάκη, Στέλιο Πετράκη, Γιώργη Μανωλάκη, Αντώνη Σταυρακάκη, Γιάννη Παπατζανή και Γιώργο Σταυρακάκη…, αλλά και από την Ελένη Κουβίδη που με την παρέα της, Σπύρο Χαρτοφύλακα, Νότη Λιάπη και Λεωνίδα Χαρτοφύλακα, θα μας προσφέρουν μια αγκαλιά τραγούδια για τη θάλασσα…







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............