ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΑ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ


Το Μουσείο Παραδοσιακής ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» στο Λιµάνι 
Χερσονήσου, πλάι στη θάλασσα, παρουσιάζει µε τρόπο εποπτικό και 
βιωµατικό: 
• Την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κρήτης (κρητικό αστικό & 
αγροτικό σπίτι, εκκλησία, παλιό σχολείο κ.τ.λ.) 
• Τις παραδοσιακές ασχολίες [εργαστήρια Υφαντικής – Φυτικών 
Βαφών, Αγγειοπλαστείο, Μελισσόσπιτο, Μιτάτο , Αλώνι, Πατητήρι, 
Ρακοκάζανο]
• Την 
κρητική χλωρίδα (περιβόλι µε οπωροφόρα δέντρα, αρωµατικά καιφαρµακ
ευτικά φυτά της Κρήτης, λουλούδια και κάκτους). 
• Τη σύγχρονη λαϊκή καλλιτεχνική 
δηµιουργία (Εκθετήριο έργων Κρητών Λαϊκών Καλλιτεχνών) 
• Την προβιοµηχανική τεχνολογία (Ανεµόµυλος, Φάµπρικα 
(ελαιοτριβείο), Χαρουπόµυλος, πρέσσα αρωµατικών) 
• Τέλος το Μουσείο διαθέτει παραδοσιακό καφενείο και πωλητήριο µε 
τοπικά προιόντα. 








Το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» είναι ανοικτό καθηµερινά 9.00 – 
14.00(Σάββατο κλειστά). 
Στοιχεία Επικοινωνίας
∆ιεύθυνση: Λιµένας Χερσονήσου 
Τοποθεσία: Ηράκλειο 
∆ήµος Χερσονήσου 
Νοµός Ηρακλείου 
Τηλ: +302897023660 
Fax: 2897024674 
Email: info@lychnostatis.gr
Web: http://www.lychnostatis.gr







Χτισμένο στο λιμάνι της Χερσονήσου με θέα το απέραντο γαλάζιο αποτελεί ένα κόσμημα που ταξιδεύει τον επισκέπτη μέσα στην κρητική παράδοση. Το μουσείο αποτελείται από τρεις θεματικές ενότητες. Πρώτη ενότητα είναι η λαογραφική-λαϊκή παράδοση, η οποία επικεντρώνεται σε ήθη, έθιμα τοπικές ασχολίες, θρύλους και άλλα. Μια δεύτερη ενότητα είναι η φυσιογνωστική, που αναφέρεται στο φυσικό περιβάλλον της Κρήτης, με εκθέματα για τη χλωρίδα και τον ορυκτό πλούτο της Κρητικής γης. Τελευταία ενότητα είναι η καλλιτεχνική, αφιερωμένη στους Κρητικούς καλλιτέχνες και πιο συγκεκριμένα στους αυτοδίδακτους καλλιτέχνες και το έργο τους.
























Το άρωμα της παράδοσης») καθώς και τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχουν ενταχθεί πρόσφατα στο Μουσείο (συσκευές ακουστικής ξενάγησης, πολυμεσικές παρουσιάσεις και εφαρμογές) στα πλαίσια του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση - Κοινωνία της Πληροφορίας». 
Ο βιωματικός τρόπος παρουσίασης των εκθεμάτων αλλά και την πρωτότυπη σύζευξη της τεχνολογίας με την Κρητική παράδοση και φύση είναι άλλο ένα στοιχείο που κάνουν το μουσείο να ξεχωρίζει.















Το μουσείο "Λυχνοστάτης" δημιουργήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή οφθαλμολογίας και συλλέκτη-λαογράφο Γιώργο Μαρκάκη. Κτίστηκε κατά την περίοδο 1986-1992 με προσωπική εργασία της οικογένειας Μαρκάκη και τεσσάρων εργατών. Στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μόνο πρωτογενή υλικά (πέτρα-ξύλο-πηλός) και αποφεύχθηκε η χρήση μηχανικών μέσων (εκσκαφείς-φορτωτές-μπετονιέρες, κλπ.). Ξεκίνησε το 1992 ως ιδιωτικό μουσείο. Το 1993 ιδρύθηκε ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου (ΝΠΙΔ), ο οποίος έχει αναλάβει αρκετές πρωτοβουλίες και εθελοντικές δράσεις για το μουσείο και τους σκοπούς που αυτό υπηρετεί. Ο σύλλογος αριθμεί σήμερα 143 μέλη (80 ενεργά).



































Στο μουσείο ήδη λειτουργούν τμήματα Οπτικοακουστικών μέσων & Εκδόσεων [έχει γίνει παραγωγή σε 8 ηχοράματα - 2 βιντεοταινίες - 1 βιβλίο], Εκπαιδευτικών προγραμμάτων, Παραδοσιακών προιόντων, Τεκμηρίωσης. Μοναδικοί πόροι του μουσείου είναι τα έσοδα από τη λειτουργία του καθώς και ορισμένες ιδιωτικές χορηγίες. Το μουσείο ήταν υποψήφιο για το Βραβείο του Ευρωπαικού Μουσείου της Χρονιάς 1996, ενώ το 1997 έλαβε έπαινο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο διαγωνισμό Περιβαλλοντικής Προστασίας "Ελευθέριος Πλατάκης". Έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις και ηχοράματα σε 14 διεθνή και πανελλήνια συνέδρια - σεμινάρια και έχει οργανώσει 32 εκδηλώσεις σε Ελλάδα και Κρήτη με συνδιοργανωτές ποικίλλους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς.







































ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

Post Top Ad

.............