ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ





 Η γνωστή αρχαιολόγος - αρχιτέκτονας - μηχανικός και συγγραφέας Χρυσούλα Τζομπανάκη, μια μεγάλη επιστημονική μορφή του Ηρακλείου με τεράστια προσφορά στον τόπο, βυθίζοντας στη θλίψη την τοπική κοινωνία.

Η Χρυσούλα Τζομπανάκη, είχε συνδέσει το όνομα της με την προσφορά στην πόλη του Ηρακλείου και ειδικά στον τομέα της ανάδειξης και προβολής των ενετικών μνημείων της Κρήτης και είχε διατελέσει επί σειρά ετών προϊσταμένη της εφορείας Νεώτερων Μνημείων.

Στη δεκαετία του '70 είχε εκπονήσει τη μελέτη για την αξιοποίηση των Ενετικών τειχών του Ηρακλείου, που αφορούσε στην επιστημονική έρευνα για την αποκατάσταση τους αλλά και στην αξιοποίηση των χώρων του, ώστε να αποδοθούν για χρήση στους κατοίκους και τους επισκέπτες.



Παράλληλα, είχε αναπτύξει ιδιαιτέρα σημαντικό συγγραφικό έργο. Ανάμεσα στα βιβλία που είχε εκδώσει ήταν: ''Ο Χάνδακας η πόλη και τα τείχη'', ''Οι Αρχάνες και η αρχιτεκτονική τους'', ''Η αρχιτεκτονική στην Κρήτη-Περίοδος νεοτέρων χρόνων'', "Η αρχιτεκτονική στην Κρήτη. Περίοδος των νεοτέρων χρόνων" και ο ήδη εκδοθείς τόμος έχει υπότιτλο "19ος αι. και περίοδος της Αυτονομίας".

«Το Ηράκλειο εντός των τειχών, Αστική αρχιτεκτονική των νεότερων χρόνων από τις αρχές του 19ου έως και την τέταρτη δεκαετία του 20ού αιώνα», «Θαλασσινή τριλογία του Χάνδακα Το λιμάνι. Τα νεώρια. Το φρούριο στη θάλασσα» και άλλα.

Στις 8 Δεκεμβρίου του 2011 ο δήμος Ηρακλείου παρουσία πλήθους κόσμου παρουσίασε το νέο της βιβλίο, «Ηράκλειο αυτονομία (1898-1913) Η μετάβαση από τον 19ο στον 20ο αι.». που εντάσσεται στη σειρά «Η αρχιτεκτονική στην Κρήτη, περίοδος νεότερων χρόνων, ενότητα Β αστικά κέντρα».

Στην εκδήλωση -παρά τα όποια προβλήματα υγείας αντιμετώπιζε- η Χρυσούλα Τζομπανάκη παραβρέθηκε και η ίδια, ενώ για το σημαντικό έργο της είχαν μιλήσει ο δήμαρχος Ηρακλείου, Γιάννης Κουράκης ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Μανόλης Βασιλάκης, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης , Ευριπίδης Στεφάνου και ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ, Πέτρος Ινιωτάκης.






Τίποτα δεν είναι αποκομμένο από την εποχή του, τα πάντα έχουν σχέση με την εποχή, τις δυνατότητες που είχε την κάθε εποχή ο άνθρωπος να παράγει τα προς το ζην και με την ευφυΐα του να χειρίζεται αυτά που έχει”

«Άσημα», όπως η ίδια γράφει, και παραγνωρισμένα μνημεία, τα οποία με τα προϊόντα της λειτουργίας τους έθρεψαν γενιές και γενιές ανθρώπων, οι μύλοι και οι ανεμόμυλοι της Κρήτης, αποτέλεσαν το αντικείμενο της έρευνας της αρχιτέκτονα, μηχανικού, αρχαιολόγου και συγγραφέα, Χρυσούλας Τζομπανάκη.



Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής παρουσιάζονται στο δεύτερο τόμο της σειράς «Η Αρχιτεκτονική στην Κρήτη. Περίοδος των Νεότερων Χρόνων» με τίτλο «Ταξίδια των ανέμων, ταξίδια των υδάτων. Ανεμόμυλοι και Νερόμυλοι της Κρήτης. Αντλητικοί ανεμόμυλοι του Οροπεδίου Λασιθίου».

Η Χρυσούλα Τζομπανάκη μιλάει στην «Π» για το ρόλο που έπαιξαν οι μύλοι στη ζωή των Κρητών ενώ αναφέρεται στα μνημεία της Κρήτης, τα οποία δεν τυγχάνουν της προσοχής που τους αξίζουν. Η ίδια στηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται, το Ηράκλειο να αναδειχθεί σε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, «η ιστορία του Ηρακλείου και ο πολιτιστικός του πλούτος, ο περίγυρός του και οι άνθρωποι είναι πραγματικά ο,τι πρέπει για να γίνει η πόλη μας πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης,» αναφέρει. 

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μυλωνά
ΠΗΓΗ - ΕΦΗΜ. ΠΑΤΡΙΣ






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............