ΣΤΕΡΝΕΣ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΣΤΕΡΝΕΣ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ



Οι Στέρνες είναι οικισμός και πρώην κοινότητα στην επαρχία Μονοφατσίου και φερώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο ΓΟΡΤΥΝΑΣ του νομού Ηρακλείου. Βρίσκεται σε λόφο στις υπώρειες των Αστερουσίων, στα 4 χιλιόμετρα νότια του Ασημίου. Με 396 κατοίκους το 2001 , η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι οι κύριες ασχολίες στο χωριό. Παράγεται λάδι , σταφίδα και η απόστασή του από το Ηράκλειο είναι 55,1 χιλιόμετρα (δυτικά του Χάρακα). Στον οικισμό δραστηριοποιείται πολιτιστικός σύλλογος, ενώ ανάμεσα στα άλλα λειτουργούν νηπιαγωγείο και Δημοτικό σχολείο. Πανηγυρίζει στις 21 Νοεμβρίου. Επίσης, εκδηλώσεις και έθιμα γίνονται την Πρωτομαγιά τις Απόκριες και τον Ιούνιο, στην εορτή του Αγίου Ιωάννη του Κλήδωνος.



Οι Στέρνες έλαβαν την ονομασία τους από μεγάλη στέρνα, που βρίσκεται στα δυτικά του οικισμού. Πιστεύεται ότι πιθανότατα είναι στέρνα της ρωμαϊκής εποχής, στην οποία συγκεντρώνονταν τα νερά παρακείμενου χειμάρρου.






Η πρώτη μνεία στις Στέρνες είναι σε συμβόλαιο του 1271, όπου αναγράφεται μία αγοραπωλησία γνήσιου κρητικού κρασιού από το χωριό αυτό.Στην ενετική απογραφή του Βασιλικάτα αναφέρεται με το όνομα Sternes[1]και το 1671 στην τουρκική απογραφή Isternes[2], με 34 χαράτσα. Σημαντικοί είναι οι ναοί των Εισοδίων της Θεοτόκου, μέσα στο χωριό, όπως επίσης και ο Άγιος Ιωάννης, με υπολείμματα τοιχογραφιών στο κοιμητήριο. Στα εξωκλήσια της Αγίας Παρασκευής και της Παναγίας βρίσκονται επίσης τοιχογραφίες. Οι τοιχογραφίες στο δεύτερο ναό είναι εν μέρει ασβεστωμένες














Post Top Ad

.............