ΚΟΡΦΕΣ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

ΚΟΡΦΕΣ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Οι Κορφές είναι χωριό της επαρχίας Μαλεβιζίου, με 616 κατοίκους κατά την απογραφή πληθυσμού του 2001. Αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου Κρουσώνα με έναν οικισμό. Βρίσκεται στο 19,8 χιλιόμετρο του δρόμου προς Κρουσώνα. Είναι χτισμένο πάνω σε λόφους και γι’ αυτό έλαβε την ονομασία Κορφές.
Στα ανατολικά του χωριού υπάρχει αρτεσιανό φρέαρ, του οποίου το νερό ανέρχεται στο ένα μέτρο πάνω από το έδαφος και αναδίδει μυρωδιά θείου. Το θειούχο νερό της πηγής έχει, κατά πληροφορίες των κατοίκων, ιαματικές ιδιότητες ειδικά για τις δερματοπάθειες. Σώζονται ερείπια από ειδικά λουτρά που είχαν χτίσει οι Τούρκοι.
Στο χωριό βρίσκεται μια ωραία πλατεία (στο κέντρο) κοντά στους ναούς της Αγίας Τριάδας και της Κοίμησης της Θεοτόκου, κτίσματος του 16ου αιώνα. 








Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η αμπελοκαλλιέργεια και η ελαιοκομία. Παράγεται σταφίδα και λάδι. Λειτουργούν περιφερειακό ιατρείο, νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.
Η βελανιδιά της έχε κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης.Πρόκειται για αιωνόβιο δρυ με ιδιάζουσα βοτανική αξία που συνδέεται με ιστορικά γεγονότα της περιοχής
Το χωριό αναφέρεται στις βενετικές απογραφές από το 12ο αιώνα και μετά. Έτσι, σε έγγραφο του 1248 απαντάται με το όνομα Corfe. Τότε ανήκε στη λατινική αρχιεπισκοπή (S. Borsari, II Dominio Veneziano a Creta, σελ. 15). Το 1369 αναφέρεται επίσης Cotfe στο Δυτικό Αρχείο του Χάντακα και το 1399 ως Cotfe.
Το 1583 στον Καστροφύλακα αναγράφεται Corfes, με 130 κατοίκους (Καστροφύλακας, Κ 102). Στην τούρκικη απογραφή του 1671 αναγράφεται Cotfes με 43 χαράτσα ( Ν. Σταυρινίδης). Στην αιγυπτιακή απογραφή του 1834 το χωριό γράφεται Corufes και το 1881 ως Κορφαίς στο Δήμο Μαλεβιζίου.















ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............