ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΣΤΡΟ... ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΣΤΑΡΙΔΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

ΥΠΗΡΧΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΣΤΡΟ... ΤΗΣ ΛΙΑΝΑΣ ΣΤΑΡΙΔΑ


Το ιστορικό έργο με τίτλο «Υπήρχε μια πόλη … το Μεγαλόκαστρο», της γνωστής αρχαιολόγου Λιάνας Σταρίδα,έχει κυκλοφορήσει απο τον Ιουνίο του 2012 από τις εκδόσεις Ίτανος και τις Εκτυπώσεις Δετοράκης. Η έκδοση είναι σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, σε χωριστούς τόμους.

Μέσα από το συγκεκριμένο σύγγραμμα η συγγραφέας Λιάνα Σταρίδα αναδεικνύει με την επιστημονική της εμβρίθεια τη θέση που κατείχε το Ηράκλειο στο ιστορικό γίγνεσθαι, αρχής γενομένης από τους αρχαίους χρόνους μέχρι την σύγχρονη εποχή. Περιγράφεται η οικονομική και η κοινωνική εξέλιξη της πόλης, αναφορικά πάντα με τον εκάστοτε κατακτητή και πώς αυτός επηρέασε τις συνολικές δομές της εντόπιας κοινωνίας. Την επιστημονική αφήγηση των γεγονότων πλαισιώνουν και προφορικές μαρτυρίες που αποκαλύπτουν με εναργή τρόπο τους ρυθμούς και τις νόρμες που διείπαν την Ηρακλειώτικη κοινωνία σε κάθε περίοδο.
Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θα διεισδύσουμε θεωρητικά στην πορεία της πόλης μας μέσα στον χρόνο και θα κατανοήσουμε τις γενικότερες αλλαγές που έγιναν και φτάσαμε στην σημερινή εικόνα που βλέπουμε μπροστά μας. Μαθαίνουμε λοιπόν με άμεσο και εύληπτο τρόπο την ιστορία του Μεγάλου Κάστρου και πορευόμαστε βήμα προς βήμα μαζί με την συγγραφέα στην οργάνωση του υλικού στην εξαγωγή των τελικών συμπερασμάτων.
Το βιβλίο της κ. Σταρίδα είναι ένα απαραίτητο βοήθημα για την μύηση στην ιστορία του Ηρακλείου, γραμμένο με έμφαση στην λεπτομέρεια και στην ακριβή παρουσίαση των γεγονότων, που πολλά από αυτά βλέπουν για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας.

Η Λιάνα Σταρίδα, η δραστήρια και δυναμική αρχαιολόγος, έχει θέσει ως στόχο ζωής την ανάδειξη των πολιτιστικών θησαυρών της πόλης μας. 

Η Λιάνα Σταρίδα- Χανιωτάκη, γεννήθηκε στην Αθήνα από Ηρακλειώτες γονείςκαι μεγάλωσε στο Ηράκλειο.
Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών,Τμήματος ιστορικού - Αρχαιολογικού και εργάζεται στην 13η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Διετέλεσε καθηγήτρια στη Σχολή ξεναγών στο μάθημα Ιστορία της Κρήτης και Νεώτερης Ισορίας της Ελλάδος,εκαπιδεύτρια σε πολιτιστικά θέματα στις κλειστές φυλακές Αλικαρνασού και στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ καθώς και επιστημινική Σύμβουλος σε αρχιτεκτονικές μελέτες γαι αποκατάσταση μνημείων , Οικοδομικών Τετραγώνων και οικοδομικών συνόλων στην πόλη του Ηρακλείου.
Ηταν υπέυθυνη ανασκαφικών ερευνών σε συνολικά 24 αρχαιολογικούς χώρους μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι Παλαιοχριστιανικές Βασιλικές Α) Αγίου Νικολάου Χερρονήσου και Β) στο "Καστρί " Χερρονήσου
Ασχολήθηκε με την έκθεση μεσαιωνικής κεραμικής και μικροτεχνίας στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και ήταν επιστημονική υπέυθυνη για την προσωμοίωση της Ενετικής πόλης του Χάνδακα (Candia) στη μακέτα που κατασκευάστηκε και εκτίθεται στην αίθουσα " Ανδρέα Καλοκαιρινού" του Ιστορικού Μουσείου Κρήτης
Από το 1988, παράλληλα με τη Χερρόνησο , ασχολέιται με τα Ενετικά Τείχη και την Παλιά Πόλη του Ηρακλέιου και έχει διευθύνει δεκάδες σωστικές , δοκιμαστικές και κανονικές ανασκαφικές έρευνες.


Είναι αναπληρωματικό μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης τς Προγραμματικής Σύμβασης Δήμου Ηρακλείου -ΤΑΠΑ (Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων)-ΥΠΠΟ (Υπουργείο Πολιτισμού) -ΥΠΕΧΩΔΕ (Υπουργείο Περιβάλλοντοςκαι Χωροταξίας) γαι την Αναστήλωση των Ενετικών τειχών Ηρακλείου και την ανάπλαση της Παλιάς Πόλης Ηρακλείου.
παράλληλα,είναι Μέλος της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών ,Μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας,Μέλος της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, Μέλος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης ,Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου.
Εχει συμμετάσχει σε Διεθνή συνέδρια και έχει πραγματοποιήσει σειρά διαλέξεων και δημοσιέυσεων σε Ηράκλειο και αθήνα,γαι την Ιστορία, Αρχαιολογία και Πολεοδομία του Ηρακλείου.
Από το 2001 ασχολείται με μελέτες για τις σχέσεις Κρήτης - Κύπρου το Μεσαίωνα (από Παλαιοχριστιανικούς χρόνους μέχρι Ενετοκρατία)στην ερευνητική μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία και εκπονεί τη διδακτορική της διατριβή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, με θέμα :" Η πολεοδομική εξέλιξη της πόλης του Ηρακλείου από τους πρώτους Βυζαντινούς χρόνους μέχρι την Ενετοκρατία".
Συγκριτική μελέτη των παράλιων πόλεων της Ανατολικής Μεσογείου .
Είναι παντρεμένη ,μητέρα τριών παιδιών και δύο εγγονών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............