ΓΟΥΡΝΕΣ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΓΟΥΡΝΕΣ - ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


Οι Γούρνες βρίσκονται 15 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ηράκλειο. Όπως συνεχίζετε ανατολικά στον παλιό δρόμο από το Ηράκλειο στο Κοκκίνη Χάνι, θα βρείτε το γειτονικό χωριό Γούρνες που είναι σχετικά μικρό συγκριτικά με τα υπόλοιπα και αρκετά περιορισμένο στις ευκολίες και ανέσεις που παρέχει, καθώς και στις εγκαταστάσεις του.






Δεν υπάρχουν μεγάλα ξενοδοχεία στις Γούρνες, αλλά αρκετά μικρότερα ξενοδοχεία, καθώς επίσης και διαμερίσματα ή δωμάτια.
Oi Γούρνες ήταν ένα μικρό και νωχελικό χωριό μέχρι τα τέλη του 50, όταν μια μεγάλη Αμερικανική βάση της Αεροπορίας άνοιξε στις Γούρνες, καταλαμβάνοντας μεγάλο κομμάτι της περιοχής.






Οι Γούρνες ήταν ένα μικρό και νωχελικό χωριό μέχρι τα τέλη του 50, όταν μια μεγάλη Αμερικανική βάση της Αεροπορίας άνοιξε στις Γούρνες, καταλαμβάνοντας μεγάλο κομμάτι της περιοχής.
Με τον πληθυσμό της βάσης να φτάνει σταδιακά τα 3,500 άτομα μαζί με τις οικογένειες τους, η περιοχή άρχισε να αναπτύσσεται σιγά σιγά. Πολλά από τα πρώτα ξενοδοχεία φτιάχτηκαν στις Γούρνες για να στεγάσουν τις οικογένειες όσων υπηρετούσαν στη βάση, καθώς και των πολιτών που εργάζονταν εκεί.
Όταν η βάση έκλεισε το 1993, επικράτησε μια μικρή ταραχή, με 1000 περίπου κατοίκους να μένουν ξαφνικά χωρίς δουλειά, και εκατοντάδες διαμερίσματα και δωμάτια να μένουν άδεια.






Από τότε οι Γούρνες πάλεψαν να σταθούν και πάλι οικονομικά, προσπαθώντας να καθιερωθούν σαν ένας ήρεμος παραθεριστικός προορισμός, καθώς και σαν μέρος όπου πολλοί Ηρακλειώτες έχουν εξοχικά. Ακόμα και η τεράστια έκταση της βάσης που έχει μια πρόσοψη 500μ προς το δρόμο, δείχνει σημεία ζωής σιγά σιγά. Παρότι έμεινε στην αφάνεια και αδράνεια για πολλά χρόνια, τώρα υπάρχει στην περιοχή ένα σχολείο, ένα γυμνάσιο, το Δημαρχείο και ένας εκθεσιακός χώρος, καθώς και το περίφημο ενυδρείο Θαλασσόκοσμος  ή “Cretaquarium”, που είναι ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη.






Οι Γούρνες  είναι μέρος της πιο τουριστικής παραλιακής περιοχής στην Κρήτη, που ξεκινάει από το Κοκκίνη Χάνι και φτάνει μέχρι τα Μάλια. Πιο συγκεκριμένα οι Γούρνες βρίσκονται ανάμεσα στο Κοκκίνη Χάνι και στις Γούβες, οπότε από τις περιοχές αυτές μπορείτε ακόμα και να περπατήσετε μέχρι τις Γούρνες κατά μήκος της παραλίας











ΠΗΓΗ - www.explorecrete.com
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............