ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ( ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ) ΣΤΗΝ ΜΥΡΤΙΑ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ( ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ) ΣΤΗΝ ΜΥΡΤΙΑ



«Το σόι του κυρού μου», γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης στην Αναφορά στον Γκρέκο, «αποσέρνει από ένα χωριό που το λεν Βαρβάρους». Σ’ αυτό το χωριό, τη σημερινή Μυρτιά, 15χλμ. από το Ηράκλειο, εκεί που οι δρόμοι του κρασιού συναντούν τον λόγο του συγγραφέα και το ήρεμο Κρητικό τοπίο, λειτουργεί από το 1983 το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, ένα από τα πρώτα προσωπικά μουσεία λογοτεχνών στην Ελλάδα.






Οραματιστής και ιδρυτής του ήταν ο σκηνογράφος Γιώργος Ανεμογιάννης, που με τις προσπάθειές του εξασφάλισε το κτήριο και άρχισε τη δημιουργία των συλλογών, έχοντας την πολύτιμη συνεργασία της Ελένης Ν. Καζαντζάκη και πλήθους ιδιωτών. Το Μουσείο εγκαινιάστηκε στις 27 Ιουνίου 1983 από την τότε υπουργό Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη. Από τότε δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.









περιηγηση στο μουσείο
Το Μουσείο ανακαινίστηκε πλήρως το 2008 και οι συλλογές του παρουσιάζονται με νέο τρόπο. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την προσωπικότητα του συγγραφέα μέσα από: 

  • χειρόγραφα
  • επιστολές και ημερολόγια
  • προσωπικά αντικείμενα και ενθύμια ταξιδίων
  • δυσεύρετες φωτογραφίες
  • μακέτες σκηνικών και κοστούμια από παραστάσεις έργων
  • σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό
  • έργα τέχνης 





Δραστηριότητες
Σήμερα το Μουσείο εξακολουθεί να εμπλουτίζει τις συλλογές του, να συντηρεί και να αξιοποιεί κάθε είδος «καζαντζακικού» υλικού. Παράλληλα, αναπτύσσει δράσεις, όπως η επιστημονική τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση του Αρχείου του, η παραγωγή και υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η παραγωγή έντυπων και ηλεκτρονικών εκδόσεων, μέσα σε μια προσπάθεια βελτίωσης των υπηρεσιών που προσφέρει. Ο επόμενος, στόχος του Μουσείου είναι η ενίσχυση και η ενθάρρυνση της επιστημονικής έρευνας πάνω στο έργο του Καζαντζάκη και η γενικότερη ανάδειξη του γνωστικού και του εκπαιδευτικού του ρόλου, με την υλοποίηση τέτοιων δράσεων που θα του επιτρέπουν να ικανοποιεί τους στόχους ύπαρξής του. 









Πληροφορίες
Τηλ. 2810 741689, φαξ. 2810 742232, info@kazantzakis-museum.gr, www.kazantzakis-museum.gr Το Μουσείο είναι ανοικτό:
Μάρτιο – Οκτώβριο καθημερινά 09:00 έως 17:00
Νοέμβριο – Φεβρουάριο κάθε Κυριακή 10:00 έως 15:00

Διεύθυνση: Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, Μυρτιά 70100, Ηράκλειο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............