ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΤΑΥΡΩΝΙΤΗ


Σύμφωνα με τις καταγγελίες οι δράστες είναι γνωστοί στην γύρω περιοχή και αφαιρούν τα σίδερα προκειμένου να τα πουλήσουν σε μάντρες οικοδομικών υλικών.
Η γέφυρα είχε ανακατασκευαστεί πλήρως κοστίζοντας 120 εκ. δραχμές πριν από μια 10ετία περίπου, από τον τότε Δήμο Βουκολιών καθώς αποτελεί ιστορικό μνημείο αφού πάνω αλλά και κοντά σε αυτήν πραγματοποιήθηκαν σκληρές μάχες στο πλαίσιο της προσπάθειας κατάληψης του αεροδρομίου του Μάλεμε από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής τον Μάιο του 1941.


Κάτοικος της περιοχής τόνισε πως "αντιλήφθηκα την κλοπή μεσημεριανή ώρα, όταν είδα κάποια άτομα τσιγγάνους Βουλγαρικής καταγωγής που μένουν εδώ κοντά να βγάζουν τα σίδερα, τους φώναξα και σταμάτησαν και στη συνέχεια ειδοποίησα τις τοπικές αρχές".
Ωστόσο τα άτομα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες δεν συνελήφθησαν και χθες έγινε νεά προσπάθεια αφαίρεσης των μεταλλικών τμημάτων που ενώνουν το δάπεδο της γέφυρας με το κυρίως τμήμα της.
"Μηχανικός του Δήμου μας θα προχωρήσει σε αυτοψία και θα προχωρήσουμε σε καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα Βουκολιών" δήλωσε στα 'Χ.Ν.' ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, υπογραμμίζοντας την ιστορικότητα τού μνημείου και την απαράδεκτη ενέργεια των δραστών να αφαιρέσουν τμήμα της.
Για το ίδιο θέμα ο πρώην δήμαρχος Βουκολιών κ. Νίκος Μπομπολάκης στη θητεία του οποίου έγινε το έργο ανάδειξης και αναστήλωσης της γέφυρας υπογράμμισε πως "για λόγους ιστορικούς καθαρά είχα ασχοληθεί πολύ επισταμένα με το θέμα, αφού η γέφυρα αναφέρεται από όλους του ιστοριικούς της μάχης για το αεροδρόμιο Μάλεμε.
Τότε την μελέτη την έκανε ο ΟΑΔΥΚ. Το συνολικό κόστος του έργου έφτασε εκείνη την εποχή στα 120 εκατομμύρια δραχμές".
Πάντως στη συγκεκριμένη περιοχή έχουν αναφερθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα και άλλες κλοπές που αφορούν μεταλλικά αντικείμενα.
Τα αντικείμενα αυτά πουλιούνται στη συνέχεια σε μάντρες με οικοδομικά υλικά και τον τελευταίο χρόνο είναι πολύ συνηθισμένα τα περιστατικά τέτοιων κλοπών.


Η μεταλλική γέφυρα του ποταμού Ταυρωνίτη κτίστηκε επί Κρητικής Πολιτείας το 1901, έργο πνοής για την εποχή, συνέδεσε την πόλη των Χανίων και την επαρχία της Κυδωνίας με τις επαρχίες Κισσάμου και Σελίνου. Λόγω του μεγάλου πλάτους του ποταμού Ταυρωνίτη (150 μ.) δεν μπορούσε να κτιστεί πέτρινη και γι’ αυτό έγινε σιδερένια. Σχεδιάστηκε από τον μηχανικό Μιχάλη Σαββάκη.

Τα σίδερα μεταφέρθηκαν από τη Γερμανία. Είχε ξύλινο οδόστρωμα πλάτους 3,5 μ. και πεζοδρόμια στα δύο πλάγια πλάτους 60 εκ. Η γέφυρα χαρακτηρίστηκε Νεότερο Ιστορικό Μνημείο για τη σημασία της στη Μάχη της Κρήτης ( βρίσκεται στα όρια του αεροδρομίου του Μάλεμε) και της μετέπειτα περιόδου της Γερμανικής Κατοχής.


Μέρος κατέρρευσε από τους βομβαρδισμούς και αναστηλώθηκε πρόχειρα από τους Γερμανούς. Αργότερα το 1998 λόγω της φυσικής φθοράς και της διάβρωσης των ορμητικών νερών, το πληγωμένο μέρος κατέρρευσε και πάλι. Το 2000 έγινε πλήρης αποκατάσταση όλης της γέφυρας στην αρχική μορφή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............