ΒΑΜΟΣ - ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

ΒΑΜΟΣ - ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ


Ο Βάμος βρίσκεται 25 χιλιόμετρα μακριά από τα Χανιά, στα Νοτιοανατολικά και είναι ένα μικρό μεσόγειο χωριό με 665 μονίμους κατοίκους. Είναι ιστορικό μέρος, γνωστό από τις πολύ συχνές επαναστάσεις κατά των Τούρκων κατακτητών. Λόγω της στρατηγικής θέσης του πολλές μάχες έγιναν εκεί. 






Το χωριό είναι πολύ γραφικό και έχει διατηρήσει τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, κυρίως λόγω της υποδειγματικής συντήρησης των παλιών κτιρίων. Μέχρι σήμερα μια σειρά από κτίρια, όπως το παλιό οινοποιείο, το παραδοσιακό καφενείο και το Παρθεναγωγείο έχουν αναπαλαιωθεί. Το σχολείο μάλιστα έχει μετατραπεί σε ξενώνα.





Αξίζει να κάνετε μια βόλτα με το αυτοκίνητο στα γύρω χωριά σε μια ακτίνα 7 χιλιομέτρων από τον Βάμο, όπως το Ξηροστέρνι, το Σουρή, το Παλαιλώνι, το Δράπανο κλπ. Θα συναντήσετε μερικές ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικά εκκλησίες και θα γνωρίσετε τη παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών, την φιλοξενία και τον Κρητικό τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι άνθρωποι του τόπου πριν από την εισβολή του τουρισμού, ένα τρόπο ζωής που, σε μεγάλο βαθμό, εδώ παραμένει ζωντανός μέχρι τις μέρες μας.






Εάν βρεθείτε στην περιοχή τον Απρίλιο μπορεί να πετύχετε την «χοχλιδοβραδιά», ένα παραδοσιακό πανηγύρι με κύριο φαγητό φυσικά τα Κρητικά σαλιγκάρια, τους «χοχλιούς», όπως τα λένε οι ντόπιοι, μαγειρεμένα με πολλούς πεντανόστιμους τρόπους που προσφέρονται στους επισκέπτες με τσικουδιά, πολλή μουσική και χορό και περισσότερο κέφι.




Νωρίς τον Αύγουστο οργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις έργων τέχνης και χειροτεχνημάτων.
Στον Βάμο και στον Κεφαλά υπάρχουν αρκετά κρεβάτια σε μικρά ξενοδοχεία, επιπλωμένα διαμερίσματα και ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως επίσης και μερικές ταβέρνες για φαγητό και καφενεία για μεζέ και ποτό.





 Το χωριό έχει τακτική συγκοινωνία με λεωφορεία των ΚΤΕΛ όλο το χρόνο. Φυσικά, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ταξί, ιδιωτικά ή ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες. Τα χωριά της περιοχής συνδέονται επίσης με λεωφορεία, τα δρομολόγια των οποίων μπορείτε να πληροφορηθείτε από το ΚΤΕΛ Χανίων.










ΠΗΓΗ - http://www.greekhotel.com
ΦΩΤ - ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΝΝΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............