ΑΝΩΓΕΙΑΝΟΣ ΠΗΔΗΧΤΟΣ - Κρήτη πόλεις και χωριά

Κρήτη πόλεις και χωριά

Η ΚΡΗΤΗ ΣΤΟ INTEΡNET - www.kritipoliskaixoria.gr

.........
Επικοινωνήστε μαζί μας - kritipolis@hotmail.com
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2011

ΑΝΩΓΕΙΑΝΟΣ ΠΗΔΗΧΤΟΣ

Κατά την μυθολογία ο Κρόνος, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει τη βασιλική του εξουσία, κάθε παιδί που γεννιόταν το καταβρόχθιζε. Η Ρέα, σύζυγος του Κρόνου, για να γλιτώσει το παιδί που έμελλε να γεννήσει διέφυγε στην Κρήτη και κατά τιςμαρτυρίες, στο περίφημο Ιδαίου Άντρο, στο Οροπέδιο της Νίδας. Αφού έκρυψε τον νεογέννητο Δία στο Κρητικό σπήλαιο, η Ρέα για να ξεγελάσει τον Κρόνο τύλιξε μια πέτρα και του την έδωσε να την καταπιεί. 

anwgeianos.jpg

Επιστρατεύτηκαν οι Κουρήτες για να καλύψουν το κλάμα του Δία, χορεύοντας έξω από τη σπηλιά με πηδηχτούς ρυθμικούς χορούς, χτυπώντας τα πόδια τους στη γη και τα όπλα πάνω στις ασπίδες τους. Από τις ρυθμικές κινήσεις και χτυπώντας τα πόδια τους στη γη οι Κουρήτες, φαίνεται πως εμφανίστηκε ο Ανωγειανός Πηδηχτός. Καθαρά αντρικός χορός που πρωτοχορεύτηκε στα Ανώγεια της επαρχίας Μυλοποτάμου του νομού Ρεθύμνης. 




Ο Ανωγειανός Πηδηχτός. είναι πανάρχαιος ορεινός ειδικός χορός, γρήγορος και ζωηρός. Οι χορευτές πιάνονται σταυρωτά, το αριστερό χέρι πάνω από το δεξί του επομένου, σχηματίζοντας ημικύκλιο. Χορός που απαιτεί από όλους τους χορευτές πηδηχτούς βηματισμούς και να χτυπούν ρυθμικά τα πέλματα στο έδαφος. Τα ταλίμια περιορίζονται στο ελάχιστο έως και καθόλου, ο χορός απαιτεί γυρίσματα και τσακίσματα της μέσης του κορμιού, πάντα χτυπώντας ρυθμικά τα πέλματα στο έδαφος. Είναι κυρίως αντρικός χορός αλλά όταν χορεύουν γυναίκες πιάνονται μετά τους άντρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Post Top Ad

.............